View Single Post
Eski 10-02-2009, 23:15   #10
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Sn. Akın Selçuk,

Sizin yatay sistemde o kadar basit bir çözüm varki, belki hava motoruna bile ihtiyacınız olmaz. Bunu size bir çizimle anlatmak zorundaydım ama yinede anlatmaya çalışayım. Eğer anlaşamazsak çizimde yaparım sizin için.

Suyu devri daim yaptırdığınız dışardaki akerdeon boruyu iptal ediyorsunuz. Bunun yerine Ø 250' lik borunun boyunda Ø 20' lik PPRC boru alıp bir ucunu kör tapa ile körlüyorsunuz. Sonra pompanın bulunduğu kapağa, en üst noktadan sağa veya sola doğru fideyi yerleştirdiğiniz bardakları rahatsız etmeyecek mesafede, iç çapa teğet gelecek şekilde Ø 20' lik borunun geçeceği çapta bir delik delip boruyu boydan boya PVC borunun içine yerleştireceksiniz. Üst noktada yerleştirdiğiniz ve sızdırmazlıktan yana bir derdiniz olmayacağı için boruyu PVC borunun içine Ø 20' lik boru kelepçesi ile muhtelif noktalardan tesbit edebilirsiniz.

Bu tesbiti yaptıktan sonra her bardağın karşısına gelen yeri tam merkezde olmak üzere her delik (fide) için markalayıp, markaladığımız bu yerlerden başlangıçta elinizde bulunan en küçük matkap ucu ile birer delik, eğer pompanızın debisi yetiyorsa iki veya daha fazla delik delip her bardağa veya köke su fışkırtacak fiskiye yapıyoruz. **** daha kolayı aeroponik düzende kullanılan fıskiye başlıklarından monte ediyorsunuz. Boru içindeki su düzeyini bardağın alt ucu değecek kadar hatta bardaklar biraz daha yukarda kalacak şekilde azaltıp hava için bolca bir mekan yaratıyorsunuz.

Sonra pompanın ucundan aldığımız kısa bir hortumu U yaparak hemen üsteki Ø20' lik boruya kelepçe ile bağlıyoruz. Böylece hem dışardaki hortumun görüntüsünden kurtuluyorsunuz, hemde besini püskürtürken havalandırdığınız için 2 adet hava motorundan kurtuluyorsunuz.

Kökler suyun dışında ve oksijenle temas halinde oldukları için kökleriniz sağlıklı olacak. Benim paralel saksılarda yaşadığım sıkıntı strafor suyla temas halinde olduğu için kökler hava almadığı içinmiş. Straforları su yüzeyinden uzaklaştırdım sorun çözüldü. Ama bu arada fidelere iki ay eziyet çektirdik. Bu arada perlit yerinede iri taneli bir şey kullanırsanız daha iyi olur.

Kolay gelsin.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Sarıcan : 11-02-2009 saat 08:23 Neden: Resim ilavesi
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön