View Single Post
Eski 10-02-2009, 00:53   #1
Sebahattin Sargın
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Çin Lanterni (Abutulion)

Abutilyonlar malvaceae (ebegümecigiller) ailesine ait, 150 dolayında türden oluşan cinsdir. Abutilyonun bazı türleri her daim yeşil, bazıları ise yaprak dökerler. Tek veya çok yıllık, küçük çalı veya ağaç şeklinde olabilirler. Çoğu tropik Amerika kökenlidir, ancak bazı türler, Kuzey Amerika, Asya, Afrika ve Avustralya da bulunmaktadır.



Abutilion grandifolia-Büyük Yapraklı Abutilyon: 2-3metre yüksekliğe ulaşabilen küçük bir ağaçtır. Yaprakları yuvarlak veya oval, kenarları hafif tırtıllı ve tüylüdür. Çiçekleri çan şeklinde ve sarı renktedir. Kısa süreli hafif dona dayanıklıdır. Kıyısal Ege ve Akdeniz bölgelerinde dış mekânda yetiştirmeye uygun bir türdür.

Name:  Abuilion3.jpg
Views: 10721
Size:  17.5 KB

Abutilion pictum: Yeşil parçalı yapraklı, çiçekleri turuncu renkte olan bir türdür. Bu türün alacalı yapraklı olanı Abutilion pictum “Thompsonii "veya Abutilion pictum variegata olarak bilinmektedir. Alacalı (variegata) görünümü oluşturan, Fasulye Cüce Mozaik Virüsüdür (Bean dwarf mosaic virus). Hasta olan yapraklar, virüsün kloroz (sarılık) a neden olmasına bağlı olarak, sarı-yeşil mozaik görünümündedir. Bol güneşte sarı renk daha öne çıkar. Göze hoş göründüğü için virüslü olan bu hastalıklı bitki, kültürde sağlam olanlara göre daha fazla kullanılmaktadır. Çelikle yapılan üretimde, virüslü bitki üretilmektedir, tohumlu üretim arzu edilirse, virüssüz normal yeşil yapraklı bitki elde edilir.

Name:  abupictho_01918_l.jpg
Views: 8881
Size:  53.1 KB Name:  DETA-1118.jpg
Views: 8375
Size:  27.8 KB
Abutilion pictum


Bugün peyzajda genelde Orta Amerika kökenli türlerden elde edilen hibridler kullanılmaktadır, bunlarda çiçekler bol, devamlı ve çok renklidir...

KAYNAK

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön