View Single Post
Eski 09-02-2009, 22:26   #7
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Sn. Todor çok teşekkürler, zaten hyponicayı anlatan yegane dökümanda gönderdiğiniz link zannederim. Daha önce Sn. Envor' un gönderdiği bir mesajdan alıp incelemiştim bu dökümanı.

Zaten böyle bir başlığı açmamın bir sebebide bu oldu. Bir kökten 80 kg üründen falan bahsedilince ilgimi çekti. Ama işlevsel olarak bizim PVC boruda kullandığımız akan su kültüründen veya ben ağaçlar net' i ilk keşfettiğimde Kudret Beyin şematik anlatım sayfasına resmini çizip gönderdiğim, fakat sonra uygulamadan vazgeçtiğim sistemden hiç bir farkı yok.

Topraksız tarım uygulamaları (şematik anlatım)

Tek fark su üsteki köklerin bulunduğu depoya üstten boşalmıyor da tabandan giriyor. Birde üsteki tankın derinliği hyponica' ya göre biraz daha derin tutulmuş kökler rahatlıkla aşağı doğru salınsın diye. Birde Kudret Bey' in tabiriyle "Amatör aç gözlü olur." , tek fide yerine 6 adet fide düşünülmüş.

Zannederim tek fark burada. Daha önce yapılan tüm uygulamalarda kökler hep yerçekimine bırakılmış ve salındırılmış, hyponica' da bir tava üzerine serilmiş gibi. Kökler böyle daha hızlı besin alıyorlarsa hiç bir şey diyemem. Bunuda denemek çok basit ama bu kadar bir değişikliğin fideleri coşturacağından emin değilim.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön