View Single Post
Eski 08-02-2009, 05:21   #1
eylems
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Kaletya (Calathea crocata)

Süs bitkileri satan bir markette görüp te hayran kaldığım bu bitkiyi sizlere tanıtmak istedim. Sürekli gezdiğim bir yer olduğu için gelip gidip bakıyorum 2 aydır hâla çiçekli. Evde bir yer açıp bu güzeli almam gerek.

CALATHEA CROCATA
Kaletyanın çiçekli tek türüdür. Yapraklarının üst yüzeyi yeşil, belirgin damarlı alt yüzeyi ise koyu kahverengidir. Çiçekleri yaprak aralarından 4-7 adet çıkar ve turuncu renklidir. Yazın yarı gölge kışın ise aydınlık bir yer ister. Nem isteği fazladır. Nemin azalması durumunda yapraklarda kurumalar ve kenar kısımlarında kahverengileşmeler meydana gelir. Saksı toprağı nemli tutulmalıdır. 18-24 °C sıcaklık gelişmesi için uygundur. Üretilmesi ayırma ile olur.

Calathea crocata, çok kaliteli nadide ve az bulunan bir çiçektir. Farklı birşey istiyorum diyenler için sıradışı bir çiçektir. Bitki boyu 40-45 cm civarıdır.

ÇİÇEKLENME: Farklı zamanlarda.

ÜRETME : Yaprak çelikleri ile.

SAKSI DEĞİŞİMİ: Çiçeklendikten sonra her yıl ilkbaharda.

GÜBRELEME: Haziran-eylül ayları arasında 15 günde bir.Name:  Calathea crocata.jpg
Views: 19900
Size:  47.2 KB

BAKIM: Doğrudan güneş ışığı almayan yarı aydınlık ortamlarda da yaşar. Kışın tam aydınlık bir yer ister. Nemli ortamlar için uygundur. Gelişme döneminde nem isteği fazladır. Kireçsiz su ile sulanmalı, çiçek tomurcuklarının oluşması sırasında sulama orta derecede yapılmalıdır.

SULAMA: Suyu çok sever. Su isteği yaz döneminde fazladır. Kışın nispeten toprak kuru bırakılmalıdır. Yapraklarına bolca su püskürtmekte fayda var.

Kaynak

Name:  Calathea crocata.jpg
Views: 19900
Size:  47.2 KB
Name:  Calathea crocata1.jpg
Views: 17986
Size:  33.7 KB

Fotoğrafları bitkinin satışa sunulduğu gidip gelip baktığım yerde çektim

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön