View Single Post
Eski 06-02-2009, 17:04   #12
Güler
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Bahçede açtığımız artezyen kuyusundan gelen suyu bir depoda toplayarak bahçe sulamalarında kullanmaya karar verdiğimizde, 50 tondan daha büyük bir depo yaptık.
Bunu yaparken de ne biz bir araştırma yaptık ne de orada bize bu işi yapacak sıvacı arkadaş. Yanlışlıklar abidesi yavaş yavaş yükseldi.
Önce alt zeminin betonu döküldü, o kurudu daha sonra yan kalıplar çakıldı ve beton döküldü. İyice kuruyunca da içine su pompolandı.
Zamanla suyun duvar dışındaki ıslaklıkları başladı belirmeye, gittikçe de arttı.
Kaç kişiye danıştıysak o kadar da çok fikir belirdi. Su tut diyenler mi ararsınız, yok yeniden yapılmasını (Alt ve yan duvarlar bir arada dökülmeliymiş) söyleyenler mi.
Yani astarı yüzünden pahallı olacak. Depo için bir milyarın üzerinde para harcadık, ama hiç verimli değil.
İşin kolayını oğlum buldu. Kendisi tekstilci, ama çıkan her yeniliği takip etmeyi çok sever ve bu konuda çok da okur.
Bir hafta sonu bize geldi ve deponun durumunu gördü. Bize hiçbirşey demeden, İstanbul'a dönüşünde bir kitap yolladı. Weber'in izolasyon kitabı. Hertürlü izolasyon çok detaylı anlatılmış. Kitap Almanca olduğu için kendisi sadece depo ile ilgili kısmı tercüme etmiş.(Daha sonra kitabın Türkçe basımını da bulduk)
Kitapta bize önerilen, iki ayrı cins malzemenin karıştırılarak (en az 2o dakika-adamlar bu karıştırma işinde Türkler çok hata yapıyorlar, bu iki malzemeyi beş dakika karıştırıp oldu diye kullanıyorlar, bu yüzden daha sonra malzeme pul pul dökülüyor diye de not düşmüşler) boya fırçası ile içten tabanı iki defa yan duvarları bir defa aynen bana yapar gibi boyuyorsunuz. Bir gün kurumaya bırakıyorsunuz, tamam. Sonra basın suyu.
Malzeme masrafı 200 lirayı geçmedi.
On senedir tepe tepe kullanıyoruz.
Weber'in katoloğu Manyas'da ama isteyen arkadaşlara, hangi malzemeleri nasıl kullandığımızı, gidince yazabilirim.
Kitapta, bel kalınlığındaki patlaklar, kol kalınlığındaki çatlaklara, havuzlara, çatı dam sızmalarına varıncaya kadar herşey çok detaylı anlatılmış.
Biz bunu bulmamış olsaydık, ikiyüz lira yerine yine bir, birbuçuk milyar lira harcayacaktık.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön