Konu: Erozyon
View Single Post
Eski 16-08-2006, 21:54   #13
AYDIN_ATICI
Ağaçsever
 
AYDIN_ATICI's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2005
Şehir: BODRUM
Mesajlar: 38
Bitkilerin toprak oluşumu üzerindeki etkisini ve toprak oluşum sürecini http://www.turcek.org.tr/pages.php?p...168&item=0,168 burada yazmıştım.
Neredeyse sabah olmak üzereyken toprak erozyonu konusuna farklı bir yaklaşımla girip aslında "toprak" üzerine dikkat çekmek istemiştim. Bunun sebebi de "her yıl 500 milyon ton toprak denizlere dökülüyor" geyiğinin canımı sıkması. Bunun gibi canımı sıkan başka bir geyik de " tarımda kendi kendine yeten yedi ülkeden birisiyiz- ya da birisiydik- " geyiği. Hep sormak istiyorum bu lafları sık sık kullananlara: Söyle kardeşim diğer altı ülke hangisi ya da şu 500 milyon ton toprağın hesabını neye göre yaptınız?

Benim bildiğim daha Türkiye'nin 1/25.000 lik topoğrafya haritası bile tam olarak yapılabilmiş değil. Hangi akarsunun ne kadar yük taşıdığını bu yükün ne kadarının normal ne kadarının anormal olduğunun hesabını kim yapmış? DSİ mi?
DSİ nin gerçekten çok bilgili, çok duyarlı uzmanları var ama başında İstanbul' un eski kanalizasyon Müdürü bulunuyor ve onun kültüre, tarihe bakış açısı biraz farklı. ( Hasankeyf!, Allioni! )

Diyelim ki üç aşağı beş yukarı bu rakamlar doğru rakamlar. İyi de bu kadar toprak denizlere gidiyor heba mı oluyor? (Akarsuların denize akarken taşıdıkları kirliliği saymazsak, taşıdıkları bu toprak aynı zamanda denizlerdeki canlılara bol besin taşımak gibi çok önemli başka bir işleve de sahip-di! çünkü zaten artık her birinin üzerine en az bir baraj yapıldığı için alüvyonlar barajları dolduruyor)I

Coğrafya derslerinde öğrencilere hep söylüyoruz "Efes, Bergama, Tarsus ve daha bir çok kent 2-3 bin yıl önce birer liman kentleriymiş ama Bakırçay, Gediz, K. ve Büyük Menderes, Seyhan, Ceyhan gibi akarsuların taşıdıkları alüvyonlarla denizden 7-8 hatta 10 km. içeride kalmışlar" diye anlatıyoruz.

Günümüzden 2-3 bin yıl önce nüfus bu kadar çokmuymuş? ormanlar bu kadar tahrip edilmiş mi? 2B diye saçma sapan maddeleri olan faşist dönem kanunları mı varmış?

Ne olmuş da bu kadar çok alüvyon gelmiş..ayrıca gelmiş de fena mı olmuş. Bergama, Menemen, İzmir, Bayındır, Pamucak, Söke, Çukurova gibi son derece verimli ovalar oluşmuş. Ayrıca bu saydıklarım sadece bir kaç tanesi daha başka örnekler de verebilirim. Bütün bu ovalar olmasaydı bugün halimiz nice olurdu.

Neyse konudan sapma noktasına geldik. Değerli arkadaşımız "cemada" ya çok teşekkür ediyorum. Özellikle de nazik uslubundan dolayı. Bana bir çok noktada açıklama yapma zorunluluğu olduğunu görüyorum.

"Söylemek istediğim, yukarıda alıntıladığım cümlenizde, toprağın oluşmasıyla, toprağın başka yerlere taşınması konusu birbirine karıştırılmış gibi geldi bana. "
Benim demek istediğim toprak oluşumu ve aşınması çoğu zaman ve çoğu yerde aynı anda devam eden süreçlerdir.
Toprak oluşumu ve aşınmasının aynı anda devam eden süreçler olduğunu belirtmek istedim.
Öte yandan bence forumda başlı başına "toprak" konusunu ele alan bir başlık açılmasında yarar var. (yoksa var da ben mi görmedim? ama inanın forumda o kadar çok konu var ki bazen forumdaki konulara bakarken yoruluyorum ve sonunda forumda kaybolup ana sayfaya dönüyorum oradan da resimlere falan bakarken ilgimi çeken konu bir anda ilgimin dışını çıkıyor

AYDIN_ATICI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön