Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci
Tenar,
Eski yazından anladığım nem oranı az iken oluşuyor. Ben tersini düşünmüştüm. Çiğ yağdığında nemin arttığını düşündüm.
Phoma oleae hakkında bilginiz var mı? Bu nedir?
Hoşça kalın.
|
Sn Zeytinci,
Phoma oleae'nın bir mantar olduunu biliyoruz. Benim de daha önce yazdıklarımdan başka bir bilgim yok ne yazık ki.
"Bilindiği gibi zeytin koparıldğında yenmeyecek kadar acıdır; sebebi yanlış yazmıyorsam “oleuropein” maddesi. Karaburun’u bilenler hiç bitmeyen esintisini de bilir. Bu çok nemli olmayan esintiyi sürekli yüzünde hissedebilecek kadar şanslı olan zeytinlerin kabuğunda, “phoma oleae” mantarı oluşur ki bu da
meyveyi fermente etmeye başlar.
Bu mantar zeytinin acısını bu şekilde alır. Dalından toplayıp, tuzsuz, yoğun yağlı zeytini anında tüketebilirsiniz."
Hurma oluşumu için gerekli şart
1- erkence cins zeytin olacak
2- etlenmiş zeytine yağ yürümüş olacak
3- aşırı nemli olmayan körfez rüzgarını alacak
4- gece çiğde ıslanacak
Hurmayı yediğinizde dilinizde, damağınızda, genzinizde zyetinyağının nefasetini direk olarak hissedersiniz.