Konu: Mangal keyfi
View Single Post
Eski 27-01-2009, 12:57   #3
Oğuz Karsan
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Mangal sadece ateş yakmak değil, Ciddi bir iştir.

Merhaba.

Mangal, benim de vazgeçilmez keyiflerimden biridir.

Yazın, Altınoluk'ta, Asma yaprağında Sardalya. Şile, Doğancılı'da ise sakatat veya Hamsi tercihlerimdir. 30-35 yıldır mangal yakmaktayım.

Faydalı öneriler:

Çok basit gibi görünen ateş yakma işi esasında çok ciddi bir iştir ve dikkat ister. Birçok yangının nedeni sönmemiş mangal ateşinden kaynaklanmaktadır.

Mangalda en önemli olan, ateş yakmak değil, söndürmesini bilmektir.

Birçok kişi mangal yakmasını bilmemektedir. Mangal yapmak sadece ateş yakmaktan ibaret değildir. Birçoğumuz henüz yanmamış mangalda et veya balık pişirmeye çalışırken sağlığımızı tehdit eden gazları soluyoruz.

Eğer mangalınız yoksa, ateşi yakacağınız yeri emniyete alınız ( etrafını taş ile çeviriniz). Mangal bittikten sonra ateşin söndüğünden emin olmadan mangal yaptığınız alanı terketmeyiniz. Kalan közün üzerine bolca su dökünüz veya taşlar ile kapatınız.

Mangala koyduğunuz odun veya kömürün iyice yandığından emin olmadan eti veya balığı pişirmeye başlamayınız. Teli iyice yakınız ve temizleyiniz, Pastan iyice arındırınız.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise, ne pişirirseniz pişirin, kısa aralıklar ile devamlı çevirerek etin veya balığın yanmasına engel olmaktır.

Bildiğiniz gibi harlı ateşte yanan et veya balık kanserojen hale gelebilir. Bu nedenle pişirilecek malzeme ile ateş arasında makul mesafe bırakmaya dikkat ediniz. Ve asla acele pişirmeye gayret etmeyiniz.

İçkiyi ölçülü içemeyenler için asıl tehlikeli olan ise, mangal sonrası eve araç kullanarak dönüştür.

Afiyet olsun.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön