Konu: Solucanlar
View Single Post
Eski 17-01-2009, 00:37   #8
TuruncuHis
Ağaç Dostu
 
TuruncuHis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 459
Sayın epsody,

Batılılar organik deterjanı kendi çevreleri ve dünya pazarları için üretir.
Aynı Batılılar Kyoto'ya da imzayı koyar, kendi ülkelerinde ambalajları sağlamdır ama fabrikalarını 3. dünya ülkelerine taşıyıp, çevre, insan ve emekçi haklarını eze eze üretimlerini sürdürürler.
Aynı Batı, çocukluğumun fertil tohumlarını hibritleyip satar, sonra sıkıştığı yerde kalite standartları oluşturup, pazarı denetimine alır, sonra da "aman da bakın, organik ürün, alın iki katı" der...
Bu konu uzar gider, çevreye saygıları mı var yoksa baskın bir denetim altına alma mekanizmaları mı emin olmak zor.

İyi niyetinizi anlıyorum ama amacınızı aşmış bir duruş sergilemişsiniz fikrimce. Evet evde bitki besliyorsam simbiyotik yaşam zorunluluğu sözkonusu değilse tabii ki bitkim yaşasın, parazitleri ölsün derim ben. Köpeğimdeki keneleri de öldürüyorum, kalorifer böceklerini de.
Canlılığa, doğaya, doğal dengeye müdahale etmenin eleştirisi müdahalenin çapı ile ilgilidir.
Bir bölgedeki tüm ekosistemi bozarsanız, eleştiriniz çok haklı olur. Ama ekosisteme bilinç düzeyinde müdahale ederseniz işe yarayacak canlılara şans tanımış olursunuz. Zararlılar da yok olmaz, yer değiştirir, kendilerine yeni yaşam alanları kurarlar.
Mesela siz kompost yaparken danaburunları kompost yığını çevresine yuvalanıyor. Bu durumda bitkilerinizin köklerini yemesini engellemiş oluyorsunuz. Bu da bir müdahaledir ama ya böyle bir çözüm yolunuz yoksa ve tüm bitkilerinizi yok ediyorlarsa ne yapacaksınız?

Şimdi asıl sorun şu; saksımda o solucan hala duruyorsa kim öldürecek? Öldürecek diyorum çünkü 5. kattan aşağı atamam, etrafımda toprak yok. Bir solucanın yaşam hakkı peşine de düşemeyeceğim

TuruncuHis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön