Konu: Solucanlar
View Single Post
Eski 16-01-2009, 18:07   #4
TuruncuHis
Ağaç Dostu
 
TuruncuHis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 459
Sayın Epsody,
Buradaki herkesin sadece bitki değil, doğaya ilgi duyduğunu farketmişsinizdir. Doğal döngü ve dengeyi bozmanın, istediğimiz sonucu alamayacağımız anlamına geldiğinin bilincine varacak düzeydeyiz ya da o seviyeye yaklaşmaya çalışıyoruz; okuyarak, deneyerek, yaşayarak. Hatta çoğumuz çevreye zarar vermemek adına kimyasal yerine doğal mücadele yöntemlerini soruyoruz ve hatta buna dair bir başlık bile var.
Konu solucansız bir dünya yaratmak değil ki; saksıdaki solucanların zararı olup olmadığı.

Doğayı evimize olduğu gibi taşıyamayız. Bahçede toprak için son derece faydalı olduğunu bildiğimiz solucanların, saksıda bir risk oluşturma ihtimalini tartışarak, sonuca varmaya çalışıyoruz. Kesin hüküm vermek yerine, kim ne yaşamış bu durumda onları paylaşıyoruz.

Son çözüm olarak "solucan saksıdaki bitkilere zarar verir" gibi bir bilgi elde edilirse, bunu saksı bitkileri adına zararlı ilan edip uzaklaştırmaya karar vereceğim kendi adıma. Söküm zamanından beri beklettiğim soğanlarımı, solucan çevre dostudur yaklaşımıyla kendisine hediye etmekle çevreci tarafımı parlatmaya niyetim yok.

Birini korurken diğerine zarar vermemek adına solucan tarafında olmak da doğru çevreci yorum değildir. Adı toprak solucanı ise doğal ortamından almıştır bunu. Saksı onun için doğal ortam mıdır?
Kompost ile ilgili olarak size katılıyorum. Bu konu ile ilgili başlıkta çok değerli bilgiler var.

Hala merak ettiğim soru; adi toprak solucanı, sınırlı alanda yani saksıda besin yetersizliği çektiğinde, neslini devam ettirme güdüsü ile bitki kök ve soğanlarına zarar verecek midir? Yoksa öleyim de çevreye daha bir katkım olsun mu diyecektir?

Şimdiden teşekkürler vereceğiniz bilgilere...

TuruncuHis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön