Konu: Solucanlar
View Single Post
Eski 16-01-2009, 13:22   #1
pccopath
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-01-2009
Şehir: Bolu
Mesajlar: 4
Solucanlar

merhabalar,
2 gündür sadece bu konuyu okumakla meşgulüm (Bonsai ve Solucanlar) ve özel ilgi alanım olduğundan solucanlar hakkında bilgi verebilirim.


en başta verilen bilgilere ilaveten solucanlar hermafroditlerdir yani üzerlerinde hem dişi hemde erkek organları vardır.dolayısıyla tek başlarına üreyebilmektedirler.bu nedenle saksı bitkileri için çok ii yaratıklar değillerdir.açık arazide tarım ile uğraşanlara tavsiye ederiz.
tüm bunlarla birlikte arada bir mesajda vermikültür diye bi konu hakkında yazı gördüm.eisenia fetida adını verdiğimiz kırmızı solucanlar organik atıkları sindirim sistemlerinden geçirerek gübre oluştururlar.bu gübre o kadar ii bir gübredir ki şuana kadar bu gübrenin yanına yaklaşabilen başka bir gübre olmamıştır.örneğin bitkinin alabileceği formda içerdiği N,P, ve K elementlerini normal gübreye oranla ortalama 7-10 kat daha fazla içerir.aslında bu vermikültür denilen uygulama her evde yapılabilecek bir uygulamadır.
ben açıkcası bir tavsiye verme amacıyla sizlere şunu söylemek istiyorum;
evinizin veya bahçenizin bir köşesine bir varil gibi bir kap koyun ve içine solucanlarınızı atın.evdeki yemek atıkları,çiçeklerinizin dökülmüş yaprakları vb. gibi aklınıza gelebilecek bütün organik atıklarıda onlara yem olarak verin.belli bir müddet sonra varildeki o atıkları gübre olarak alın ve bitkilerinize gönül rahatlığıyla verebilirsiniz.bu dediğim sektör tüm dünyada belediyeler tarafından uygulanan bi sistem.bu konuyla ilgili Türkiye'de döküman yok,onu geçtim google'da bile yok...

saygılarımla...

pccopath Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön