View Single Post
Eski 15-01-2009, 18:44   #1
Cumhur Tonba
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Kök Kanseri Hastalığı

( Agrobacterium tumefaciens)
Meyve ağaçlarıyla, bazı orman ve park ağaçlarının kök boğazlarında görülür. Yerleşim yeri ağaçların kök boğazı olmakla beraber kök ve toprak üstü aksamlarda da görülür.''Taçgali'' de denir. Ur, gal ya da kanser hastalığıdır. İlk belirtisi küçük ur dur. Ur yıldan yıla büyür. 2-3 yaşındaki fidanlarda nohut büyüklüğünde olan ur, yumuşak ve düzgün yüzeylidir.Büyüdükçe dış yüzeyi kurur, esmerleşir ve pürüzlü bir görünüm alır. İrileştiği zaman yan kökleri yok eder. Yaşlı urlar parçalanarak dökülür ve toprağa karışır. Ölü olduklarından içlerinde bakteri yoktur. Kanser asmanın yalnız, kollarında, çubuklarında ve gövdesinde görülür. Genç dönemde bulaşma olursa gövdede önce güç farkedilen kabartılar oluşur. Kabrtılar çatlar giderek yara halini alır. Yaralar tipik kanser yarasıdır ve halk arasında''Sıraca ya da Uyuz'' adını alır.

Fidanlıklarda ise, köklü asma çubuklarının kök boğazında ve köklerinde fındık ve ceviz büyüklüğünde tümörler görülür. Hastalığa şiddetli yakalanan fidanlar iyi gelişemezler. Genç ağaçlar enfeksiyondan çok etkilenir ve kısa sürede kururlar. Yaşlı ağaçlar ise az ve kalitesiz meyve verirler.

Kök kanseri hastalığını yapan bakteridir. Optimum gelişme sıcaklığı 25-30 C derece minumum 0 C derece ve maksimum gelişme sıcaklığı 37 C derece dir. Bakterinin termal ölüm noktası 50-52 C derece dir.Etmen toprakta uzun süre yaşayabilmekte ve işlenen topraklarda da virulensini koruyabilmektedir. Alkali topraklarda, hafif asit karwekterde olanlara oranla daka çok yayıldığı tesbit edilmiştir. Bir yara parazitidir. Bitkiye köklerden, böceklerin, nematodların ve mekanik işlemler sonucu açılan yaralardan kolayca girerek ur oluşturmaktadır.

ZİRAİ MÜCADELESİ:

Kültürel Önlemler:

a) Fidanlık ve meyve bahçesi plantasyonu kurulurken ağır ve nemli topraklardan kaçınılmalı, eğer tesis kurulmuşsa drenaj kanalları açılmalıdır.

b) Toprağa fazla çiftlik gübresi vermek yerine kompeze gübre verilmelidir.

c) Aşıda anaç kalem uyumuna dikkat edilmeli, yara yerinden bakteri girişini engellemek için aşı yerleri aşı macunu ile kapatılmalıdır.

d) Toprak altı zararlıları ile mücadele edilmelidir.

e) Kanserli fidanlar imha edilmelidir.

f) Fidanlık kurulurken önce fidanlık toprağının bu bakteri ile bulaşık olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Bunun için ilkbaharda iyi işlenmiş toprağa 1-2 yaşında kökleri traş edlmiş ve temiz şeftali çöğürleri 1-3 metre aralıklarla dikilir. Sonbaharda çöğürler sökülerek köklerde ur olup olmadığı kontrol edilir. Çöğürler bulaşık çıkarsa, bu toprakta fidanlık yapılmamalıdır.

g) Bahçedeki kanserli ağaçlar sökülmeli çukur çevresine 40 cm derinlik ve 20 cm genişliğinde tecrit çukuru açılarak içerisi sönmemiş kireçle doldurulmalıdır.

Yasal Önlemler:Fidanlıklarda kök kanseri standardı( 0 ) olduğundan, böyle fidanlıklardan fidan dağıtım yapılmamalıdır.


Kimyasal Mücadele: Meyve ağaçlarında ve bağlarda kök kanserine karşı ilaçlı mücadele, yazın Ağustos ve Eylül aylarında yapılır.

Etkil Madde adı ve oranı Formülasyonu Dozu. 100 Litre suya
Bakırsülfat %99,5 Kristal 5 kg.


Düzenleyen Cumhur Tonba : 06-07-2009 saat 11:45 Neden: 4 yıldızlı kelimelerin düzeltilmesi
Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön