Konu: Reçeller
View Single Post
Eski 14-01-2009, 16:33   #109
tenar
Ağaç Dostu
 
tenar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
Yıllar önce İskenderun'dan getirmişlerdi de yemiştik. Yıllarca da tarifini elde edememiştik. Kabak reçeli yapılan kabak, beyaz kabak dedikleri bir kabakmış. bu tür dağılabilecek meyveler kirece yatırılıyor, hatta kayısı bile.

Kirece yatırmak demek, sönmüş kirecin suyunda meyveyi bekletmek demek. Dağılmasın diri olsun meyveler diye. hafif şeffaf da oluyor sanki.



Kabak reçeli - Hatay

Kireçli su, 2-3 litre suya 100 gr kadar sönmemiş kireç karıştırılarak elde ediliyor. Suyun durulması için 7-8 saat gerekir. Bundan sonra su dikkatle tortusundan ayrılıyor ve kabaklar bu suya atılarak 2-3 saat veya bir gece bekletiliyor. Bekletme süresi çeşitli tariflerde farklı veriliyor. Bu süre kabak dilimlerini büyüklüğüne göre değişiyor sanırım. Tabii kabağın cinsine, içerdiği su miktarına belki şeker miktarına göre de değişebilir. İstenen sertlik derecesi de bu sürede rol oynayabilir bence. Küçük dilimler için 2-3 saat yeterli. Çok sert istiyorsanız süreyi daha uzun tutabilirsiniz. Örneğin kabak reçeli için kabak dilimleri 1 gün bekletilirmiş.

Bizim yediğimiz kabak reçeli, sert buzlu cam gibi hafifi şeffaf, turuncu, uzun dilimler halinde yapılmıştı. Kesildiğinde içerisinden şırası akıyordu.

Akşam eve gidince, yöresel Karaburun reçellerimizin tarifini vereceğim.


Düzenleyen tenar : 14-01-2009 saat 20:55
tenar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön