View Single Post
Eski 12-01-2009, 21:54   #4
nariçi
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Yapılan fiili kesim işleri istihsal işleri çerçevesinde devam ediyor. Kesim tenkniğinin vasfı silvikültürel bir şekildir. Koruya tahvil bu bağlamda değerlendirilmelidir. Bu sistem daha kötü olmalı ki kesim düzünleride terk edilmiş her istenen yere raporlar yapılarak ormanın isteği değil kesim isteyenlerin isteği uygulanır olduğu anlaşılmaktadır. Ancak istihsal raporlarında ve işlemlerinde kayda değer bir değişiklik yoktur. Zaten sizin kesim şekilleri sıralamanızda bu çerçevededir.

Baltalık ormanlarda kesim işlemleri civardaki odun mütahitlerinin yıllarca verdiği alışkanlığı bıraktıracak, koruya tahvil teknik olarak mümkünmüdür. Bu ayrı bir teknik tartışma konusudur. Meşe fizyolojisi ve biyolojisi ile ilgili olup, gerek ağacın tatar baltalığına alışkanlığı ve gerekse bu sektörde ki kişilerin durumuna kim ne kadar dayanır.

Bu ormanlarda uygulamalar dönemsel olarak değişir, bazan baltalık kesim düzeni olur, bazan imar ihya çalışması olur, bazan baltalık yenileme derler. Bazanda köy kesim düzeni derler, ama ülkenin her coğrafi bölgesinde orman yetişme muhiti şartları ve ağaç-orman yapısı aynı değildir.

Ben genel olarak istihsal yapan işçilerin çalışma şartname ve hakları açısından bilgilendirmek istedim. Form mesajındaki tarih itibariyle de mevzuat günceldir.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön