Konu: MSaygin
View Single Post
Eski 12-01-2009, 14:04   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
MSaygin

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

Tam hatırlamıyorum, büyük olasılıkla grafikle ilgili bir başka forumda, belki zoque.net’de malina’nın yazılarını görmüşümdür.

Burada neler öğrendiniz?

Burada öğrendiğim şeyler sayılamayacak kadar çok.Temel olarak bitki yetiştirmenin, dibine su dökmekten ibaret olmadığını öğrendim.Etrafımda çok çeşitli, harika bitkiler olduğunu ama bugüne dek farketmediğimi öğrendim.Her bitkinin mutlu, sağlıklı yaşaması için farklı şartlar gerektiğini, tam olmasa da bu şartları nasıl sağlayabileceğimi öğrendim.

En önemlisi, bitkiler dünyasına giren bir insanın nasıl işini, gücünü ihmal edebileceğini öğrendim.

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?

Diğer üyelere çok anlamlı bir katkıda bulunacak birikimde olmadığım için, genelde sadece belli heyecanları paylaşmak durumunda kaldık.Doğrudan öğretmesem bile ben öğrenirken sorduğum sorulardan faydalanan başka üyeler de olmuştur umarım.Bir de kısıtlı bilgimle de olsa turunçgillerle ilgili bölümlere katkıda bulunmaya çalışıyorum.

Sizi tanıyalım

Adana doğumluyum ve Adana’da yaşıyorum.YTÜ.Makine Mühendisliği Fakültesi mezunuyum ama okurken de pek haz etmediğim makine mühendisliğini yapmıyorum.Çeşitli mizah dergilerinde karikatür çizdim, kısa bir süre İstanbul’da büyük bir animasyon stüdyosunda animatörlük yaptım. Son dokuz yıldır serbest olarak ilüstratörlük ve animatörlük yapıyorum. Evde çalışıyorum, eşim ve 2 kızımla birlikte günlerim geçiyor.

İlüstrasyon, animasyon gibi terimlere yabancı olan üyeler için ifade etmek gerekirse, yani ineklerin pinpon oynadığı, küçük yeşil cücelerin içki içip ormanda dolandığı, allı güllü bir hayal alemi benim işyeri.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

Hafta içi her sabah ve öğle yemeğinden sonra yarım saat kadar bitkilerimle ilgileniyorum.Hafta sonu da bahçemize ya da yaylaya gidip, ağaçlarla vakit geçirmeye çalışıyorum.
Bir de sanal olarak, internette bitkilerle ilgili web sitelerinde, forumlarda harcadığım zaman var ki bu da günde 2 saat kadar vaktimi alıyor.

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?


Şu da olsaydı diyebileceğim bir şey aklıma gelmiyor.Benim çok ilgimi çekmeyen bölümler de var forumda ama “olmasaydı daha iyi olurdu” diyemiyorum, o bölümlerle de ilgilenen üyeler olduğu görülüyor.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?

Soru çok net değil, ağaçlar.net sitesini kullanma konusunda mı, daha iyi bitkiler yetiştirme konusunda mı soruluyor emin olamadım. Bitkiler konusunda önerilerde bulunabilecek durumda değilim ama forumu daha etkin kullanabilmek adına, daha katılımcı olmalarını, evlerinde bitkileriyle yaptıkları uygulamaları mümkün olduğunca fotoğraflayıp forumda fotoğraflarla paylaşmalarını önerebilirim. Yeni üyelerin, saçma mı olur çekincesi yaşamadan aklına gelen her şeyi sormalarını öneririm.Tabi ki, daha önce forumda iyi bir arama yaptıktan sonra. Çoğu zaman çok temel konularda bile bilgisi olmayan yeni üyeler oluyor, onların sorduğu sorular cevaplanırken daha önce atlanmış detaylar işlenebilir.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?

Sürekli evde çalıştığım için sıkıldığımda odamdan kaçacağım bir yer bitkilerin yanı.Bilgisayar bunalttı mı, terasa çıkıp tam bir tur atıp, tek tek bitkilerle ilgileniyorum.

Bitkiler büyüdükçe, güzelleştikçe, sanki ben yapmışım gibi seviniyorum, bir şeyler üretmiş olmanın keyfini yaşıyorum.Daha güzel bir çevrede yaşamış oluyorum, bir de bu ürettiklerimden eş dostla paylaşınca, o da ayrı keyif veriyor.Her anlamda hayatıma bir çok olumlu katkısı var bitkilerle ilgilenmenin.
En çok ilgilendiğim türler turunçgiller, japon gülleri ve gelin duvakları.Yavaş yavaş plumerialarım büyüyor bir yandan, bir de şimdi adenium sevdasına kapıldım, seneye de onlar beni çok meşgul edecek gibi.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

Bitkilerle ilgili yaşadığım en traji-komik olay, fotoğrafından hayran olduğum, Adana’da yaşar mı diye bir sürü yabancı dökümanı okuduğum, yaşayıp yaşayamayacağına emin olamasam da Arjantin’den tohumlarını getirttiğim, bunların çimlenmesini günlerce beklediğim Jacaranda ağaçlarının kendi sokağımda ve mahallemde onlarca olduğunu farketmem oldu.Bir tanesi de tam bizim apartmanın altındaymış.

Terasımda, kovalarda pembe domatesler yetiştirmeye çalıştım bir kaç yıl, bu çalışmayı da adım adım fotoğraflayıp bir blog oluşturdum. Konusuyla ilgili ilk bloglardan, arama motorlarında da ilk sıralarda çıkıyor.Öyle olunca bir çok, bizim gibi, doğa sever de bana yazıyor, tohum ya da fide soruyor. Artık nasıl bir intiba bıraktıysam çok ilginç bir eposta da Migros’tan geldi, mal alımdan, Migros’larda satmak üzere pembe domates istediler. Uzun süre güldük buna evde.

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?

Hem ileriye dönük hem de güncel planlarımda bir çok değişiklikler oldu. Hepimiz gibi benim de bahçeli bir eve taşınma hayallerim vardı, halen var.Belki yıllar var bu hayalimizin gerçekleşmesine ama şimdiden peyzajını planlıyoruz, bahçeye hangi ağaçları koyacağız, onları düşünüyoruz eşimle

Daha şimdiden ticari olarak bitki yetiştirmeye başladım.Ufak çapta turunçgil fidanı yetiştiriciliğine başladım, geçen yıl doğrusuyla yanlışıyla, belli sayıda üretim yaptım.Hatalarımı gördüm, neyi yanlış yaptığımı gördüm, bu yıl daha az hata ile daha çok bitki yetiştirmeye çalışacağım.Daha ileride, maddi olarak daha rahat olabileceğimi umduğum dönemlerde, daha kaliteli bir sera kurup, bir kaç türde daha üretim yapmak istiyorum.Satış için olmasa bile büyük bir plumeria ve adenium koleksiyonu yapmayı planlıyorum

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

Toplantılara katılma fırsatım olmuyor ne yazık ki.

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?

Bir senedir elimin altında olan oldukça ilginç bir kitap var; Plant Production in Containers II.
Büyük boy, ciltli, 460 sayfalık bir kitap. Saksıda bitki yetiştirmek üzerine eşsiz bir kitap, fırsat buldukça onu okumaya çalışıyorum.

Erdoğan Tekin’in “Türkiye’nin en güzel yaban çiçekleri” kitabını aldım, 2 cilt.Referans kitabından ziyade, onu da sanat kitabı gibi kullanıyorum, sıkıldıkça açıp çeşit çeşit çiçeklerin güzelliğine bakıyorum.

Plumerialarla ilgili de 2 kitabım var; “The handbook on Plumeria culture” ve “Growing Plumerias in Hawai’i” Her ikisi de çok zengin kitaplar, ikincisi görsel olarak çok daha etkileyici, nefis fotoğraflar var.
Turunçgiller üzerinde de yine yabancı 4-5 kitabım var, ilgilenen olursa ayrıca onlar hakkında da bilgi verebilirim.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?


Eniştem Emin Sökmek var, aylarca yaylada her sabah erkenden girer bahçesine, akşama kadar güneşin altında, soğukta bitkileriyle uğraşır.Bir fidan, soğan için 300-400 kilometrelerce yol gider, alır gelir.Yaylamız susuz kaldığı için , bitkilerini sulamak için özel fıçılarıyla günde 4-5 sefer su taşır başka mahalleden.

Kendisi forumumuza da üye ama henüz aktif katılımcı değil.
Bir yandan da bu forumdaki hemen hepimiz aynı değil miyiz, bu başlığa örnek olarak hepimizi gösterebilirim.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?

Bitkilerle ilgili başka Türkçe foruma üye değilim, Gardenweb.com gibi başka yabancı forumlara üyeliğim var.

Mesleki olarak grafik, tasarım, ilüstrasyon konularında bir çok foruma üyeliğim var.Uzun yıllardır bir çok forumda katılımcı oldum. Ağaçlar.net’in diğer forumlardan farkı, hızla temizlenen ayrık otları dışında hemen tüm üyelerinin eğitimli, bilinçli, saygılı insanlar olması.

Forumdaki düzen, saygı bu forumun uzun ömürlü olmasını sağlıyor, bunun başlıca nedeni de, forumdaki taviz vermez katı yönetim diye düşünüyorum. Bir forumun başarısının, önceden konulan kurallara ve bunlardan taviz verilmemesine bağlı olduğunu düşünürüm hep. Bu bizim forumumuzda gayet güzel uygulanıyor.

Bir de forumumuzda ticari hayatını da bu alanda sürdüren insanların olması hoşuma gidiyor. Bir forumdaki faaliyetlerini kazanca çevirebilen insanlar olması, o forumun zenginleşmesini sağlar düşüncesindeyim.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?

Hayır, böyle bir eğitim almadım, almayı çok isterdim.

Çukurova Üniversitesi’nin YAŞAM BOYU ÖĞRENME PROGRAMI Tarımsal Gelişme Kursları var. Burada Amatörler için Topraksız Sebze Yetiştiriciliği, Bağcılık (Üzüm Yetiştiriciliği) Kursu , Üzümsü Meyveler Yetiştiriciliği gibi kısa süreli kurslar var. 15-20 saatlik kurslar, fiyatları da 150-200ytl.Mesaj attım ilgili kişilere ancak yeterli talep olmadığından sınıflar açılmıyor anladığım kadarıyla.Harika bir fırsat aslında ama değerlendirilemiyor sanırım.

Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?

Günde 1-2 saat kadar bir zamanım agaclar.net’te geçiyor.İş sırasında sürekli 5 dakikalık kaçamaklar yapıyorum forumumuza.

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?

Üyelerimizin bir çoğunda gözlemlediğim gibi, ben de çok maymun iştahlıyım, bir çok şeyle ilgilenmeyi seviyorum.Öncelikle kitaplar, fotoğraf, resim, ilüstrasyon, çizgi-romanlar, ahşap işleri çok ilgimi çekiyor.

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Evet, tohum-çelik paylaşımlarına katılmaya çalışıyorum. Nereden bulacağımızı bilemediğimiz bitkilere ulaşabiliyoruz bu şekilde. Birisine bir kaç tane bile olsa tohum verdiğimde, kendim çok aradığım bir tohumu bulmuş gibi seviniyorum.Ya da apartman görevlisi “sana bir zarf var” dedi mi, biliyorum ki yeni tohumlar beni bekliyor.

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?

Gün geçtikçe, tanıdığım, benimsediğim, bilgisinden faydalandığım üye sayısı artıyor.Hatta bazen kim kimdi unutuyorum, kalabalık bir aileyiz.O yüzden isim isim sayamayacağım ama ailemizin bir çok üyesi beni olumlu yönde etkilemekte.

Bu unutma konusunun önüne geçmek için, görsel hafızası kuvvetli arkadaşları düşünerek bir fotoğraf başlığı mı açsak, ne yapsak?

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?

Herhangi bir Sivil Toplum Örgütüne üye ya da gönüllü değilim.

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?


Hayır, bu tarz protestolara katılmıyorum.Açıkçası toplum yapımız nedeniyle böyle protestolara inancım da yok.Bazı sosyal ya da sanatsal derneklerde aktif olmak istedim bir süre, bazı yararlı çalışmalar yapmak istedim ama oralarda karşılaştığım insanlar nedeniyle, kişisel çalışmalar dışına çıkmamaya karar verdim.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?

Hemen hemen hiç TV izlemiyorum, radyo dinlemiyorum, o yüzden fikrim yok malesef.

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Hiç toprakla uğraşma şansı olmayan insanlar için, maddi durumları da uygunsa iyi bir çözüm olabilr ama uzak mesafelerde belli bir disiplini tutturup, sürekliliği sağlamak çok da kolay olmaz gibime geliyor.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz;
ağaç, Ceviz
çiçek, Şebboy
kitap, Suskunlar / İhsan Oktay Anar
şarkı, Güneşimden Kaç / Bulutsuzluk Özlemi
müzik grubu/müzik sanatçısı, Bulutsuzluk Özlemi
ressam, Van Gogh
şair, Nazım Hikmet
film, Komşum Totoro ( Tonari no Totoro )
web sitesi. www.drawingboard.org

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön