Konu: Tatlı Limon
View Single Post
Eski 10-01-2009, 14:50   #18
MSaygin
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
izzeterisen, bu bilgiyi verdiğiniz iyi oldu.Meyve fotoğrafları üzerinden tartıştığım yabancı uzman arkadaşlarla bunun Filistin tatlı limonu (Citrus limettioides Tan.) olduğuna karar vermiştik.Şimdi siz Akdeniz tatlı laymı olabilir deyince elimdeki The Citrus Industry kitabına baktım.Bu kitap turunçgil alanında temel kitap kabul ediliyor.Kitapta her ikisini de buldum, hem Filistin tatlı limonu (Citrus limettioides Tan.) var hem de Mediterranean Sweet Limetta (Limetta de Tunisie, Limoncello, Arancio di Spagna) var.Yalnız lime değil limetta grubunda geçiyor, sizin bahsettiğiniz.
Açıklamalarına baktım, özellikleri birbirine çok benziyor, hatta bu ikisinin her zaman karıştırıldığını yazmış kitapta.

Filistin tatlı limonunda kesilince 10 civarı segment olduğunu yazmış, üşenmedim bendeki meyvelerden 4 tane kestim, ikisi 10 ikisi 11 segmentli çıktı.
Akdeniz limettasında çiçeklerin saf beyaz yeni sürgünlerin yeşil olduğunu yazmış.Baharda buna bakmak lazım bir.
Adana ve Hatay civarında bol var bu meyveden, o yüzden Filistin tarafından gelmiş olması bana yatkın gelmişti ama diğer limetta da Akdeniz'de ve Tunus'ta yaygınmış, oradan da gelmiş olabilir.

Bir de Filistin limonunun yüksek oranda poliembriyonik olduğunu yazmış, 20 kadar çekirdek ekip, bunun oranına da bakmak lazım, fırsatım olursa test için bunu da yaparım.

Şu an bence iki türden birisi olarak netleştirmek için yeterli verimiz yok gibi, her ikisi de olabilir sanırım.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön