View Single Post
Eski 08-01-2009, 23:04   #22
Ent
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-01-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Evet bahsetmiştim ama Quercus suber yani Mantar meşesini kastetmiştim.
Bildiğiniz gibi çevremizde yetişen diğer meşelerden çok farklı bir kabuğu var.
Ülkemizde bulmak veya satın almak çok zor imkanınız varsa yurtdışından getirtebilirsiniz. 15 X 30 cm bir parça 50TL gibi bir fiyata mal olabileceğini de hesaplayın... maalesef...
Evet hocam rastladım satışına internette ama posta ile beraber biraz gereksiz fiyatlara ulaşıyor. Özellikle deneysel çalışmalar aşamasında.
(dip not: Benzer şekilde tik ya da sedir ağacından, asılarak kullanılan saksılara da rastlayamadım yurtiçi sitelerde. Yurtdışından getirtmek ise yine posta masrafı yüzünden maliyeti artırıyor.)

Alıntı:
Mango da bu bağlamda uygundur. Köklerin tutunabilme konusunda ise, eminim siz de umuyorum ki bu deneyimi yapmışsınızdır, yani düz plastik bir saksıdan saksı harcı değişimi esnasında düz plastiğe dahi nasıl adapte olup yapıştıklarını, görmüşsünüzdür.
Evet bazı kaynaklardan resimli açıklamalar okudum. Misina ya da benzeri iplerle kütüğe tutturulanlarda bir süre sonra kökler vasıtasıyla tutunma olacağından misinaya gerek kalmayacağı söyleniyor. Kök sarılımı için sadece orkidenin konulduğu tarafa değil, arkaya doğru dönecek şekilde sphagnum sarılması tavsiye edilmiş. Kökler bu yolu takip ederek kütüğe daha hızlı ve kolay sarılıyormuş.
Mango kütüğün uygun olmasına sevindim. Gördüğüm kadarıyla akvaryumculardan sürekli temin edilebilen uygun fiyatlı bir materyal. Arkadaşımın akvaryumunda bendeki parçanın diğer yarısı var ve yıllardır çürümeden suyun içinde durduğunu söyledi.

Alıntı:
Bir diğer kitaplarda veya internet kaynaklarında geçen kabuk türü asma kütüğüdür.
Sanırım Sn. ephesos'un Vanda resmindeki de asma kütüğü.

Alıntı:
Bu tarz ephiphit bir çalışma düşünüyor iseniz bunu da unutmayın ki sphagnum bile olsa özelikle yazın sıcak günlerinde her gün sabahın erken saatlerinde su püskürtülmesi gerekir. Aynen substratsız yetişen Vanda'lar misali. Ve Yazın 3-4 günde bir kışın ise bu kütüğü suya daldırmanız da gerekecektir....
Alıntı:
Tek zorluğu ev şartlarında gündelik püskürtme ve sulama olacaktır.
Evet hocam en zor kısmı bu sanırım. Neyse ki (!) benim tatillerim 1 haftadan uzun olmaz pek. Ayrıca halihazırda elimde bulunan basit bir buhar makinesi ve zaman ayarlı priz desteği ile bu iş kotarılabilir diye umut ediyorum. Bir de okuduğum kadarıyla kökler kütüğü sarana kadar daha çok nem gerekiyor, ancak yeterince gelişim olduktan sonra bitkinin toleransı da artıyormuş; siz daha iyi bilirsiniz.

Alıntı:
En kolayından Dendrobium veya Epidendrum denemenizi tavsiye edeceğim.
Rhynchostylis, bildiğiniz gibi Vanda benzeri bir orkide olduğundan en ideali asılı olarak kökleri havada ya da ikinci tercih olarak çabuk kuruyan gevşek ve havadar bir harçta sık sulanarak yetiştirilmesi. Yani madem bu orkidede sık sulama ve nemlendirme eforum olacak, kütük üzerine koyup bu eforu orada gösterirsem bir taşla iki kuş vurmuş olur muyum düşüncesiyle onun üzerinde duruyorum. Epidendrum yok elimde maalesef. Dendrobium ise bir tane var ama bir rizomda iki daldan açmaya yüz tutmuş tomurcuklarla dolu. Kendileri rahatsız edilmeye gelemezler yani şu an.

Alıntı:
Diğer yönden pencerenin iç pervazından aşağıya peşi sıra bu kabuğa bağlı orkideleri de asmak yerden tasaruf da demek olur.
Bu potansiyeli ben de farkettim. Gerçi kapalı balkona bir dizi raf koymuştum zaten, kat kat yerleştirebilme olanağı yaratabilmek için ama tavana asmak imkanları daha da artırıyor.

Alıntı:
Başarılı çalışmalarınızı hevesle takip etmek ümidi ile.
Sağolun Sn. praecox, fikri hayata geçirip en kısa zamanda gelişmeleri paylaşmak isterim ben de.

Ent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön