View Single Post
Eski 08-01-2009, 18:12   #21
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ent Mesajı Göster
Bu konuyu tekrar ısıtmış olacağım.
Isıtın, ısıtın Bu konu da çok enteresan ve orkidelerin doğada gelişim şekilerine en yakın olanıdır.

Alıntı:
Sn. praecox hocam siz meşe kütüğünden bahsetmişsiniz,
Evet bahsetmiştim ama Quercus suber yani Mantar meşesini kastetmiştim.
Bildiğiniz gibi çevremizde yetişen diğer meşelerden çok farklı bir kabuğu var.
Ülkemizde bulmak veya satın almak çok zor imkanınız varsa yurtdışından getirtebilirsiniz. 15 X 30 cm bir parça 50TL gibi bir fiyata mal olabileceğini de hesaplayın... maalesef...


Alıntı:
peki hazır olarak satılan ve akvaryumlarda kullanılan mango kökü kütükler de kullanılabilir mi bu iş için? Dekoratif, suya dayanıklı, sert, yarıklı ama pürüzsüz bir ahşap. Elimde hazır bir parça da var deneyebileceğim. Bu uygun olur mu?
Tabii mantar meşesinin kabuğunu seçilmesinin sebebi çok kolay çürümeyen bir kabuk oluşudur.
Mango da bu bağlamda uygundur. Köklerin tutunabilme konusunda ise, eminim siz de umuyorum ki bu deneyimi yapmışsınızdır, yani düz plastik bir saksıdan saksı harcı değişimi esnasında düz plastiğe dahi nasıl adapte olup yapıştıklarını, görmüşsünüzdür.

Alıntı:
Alternatifi ise doğadan (zarar vermeden) bu tip kesilmiş/kırılmış bir parça bulmak ve dezenfekte etmek herhalde. Bilmiyorum, kerestecilerden filan meşe kabuğu satın alma imkanı olur mu? Ayrıca temin edilen kütüğün belli işlemlerden (kurutma, kaynatma, ısıtma vs.) geçirilmesi gerekir mi, zaman içinde çürüme sorunu olur mu, gerektiğinde bitkiyi kütükten ayırma işlemi kolay olur mu gibi sorular geliyor aklıma.
Bir diğer kitaplarda veya internet kaynaklarında geçen kabuk türü asma kütüğüdür. Şahsen ne akvaryumda ne de orkide bağlama konusunda bu kütükle deneyimim olmadı. Diğer tüm kabukların bu nemli şartlarda çürümesinden dolayıdır ki en geç her 2 senede saksı harcını değiştirmeliyiz.
Kısacası uygun olmaz.

Alıntı:
Bitkiyi camekan içine koyma imkanım yok şu aşamada. Çoğunlukla nemli olan, kapalı bir balkonda asılı ya da tel raf üstünde tutmayı düşündüm. Sulama için saksılarda olduğu gibi kütüğü suyun içine daldırabilirim haftada 1, daha sık olarak da fıs fıs yapabilirim. Sphagnum kullanmayı düşündüğümden püskürttüğüm su zaten emilip birkaç gün nem sağlayacaktır diye umuyorum.
Bu tarz ephiphit bir çalışma düşünüyor iseniz bunu da unutmayın ki sphagnum bile olsa özelikle yazın sıcak günlerinde her gün sabahın erken saatlerinde su püskürtülmesi gerekir. Aynen substratsız yetişen Vanda'lar misali. Ve Yazın 3-4 günde bir kışın ise bu kütüğü suya daldırmanız da gerekecektir.

Alıntı:
Son olarak da; ne tip bir orkide olduğunu söylemedim çünkü kararsızım. Sıradan bir phal ile de deneyebilirim, ya da biraz cesaret edip cattleya ya da eğer arkadaşım sözünü tutup getirebilirse bir rhynchostylis üzerinde de deneyebilirim.
En kolayından Dendrobium veya Epidendrum denemenizi tavsiye edeceğim. Cattleya daha çok yatay eğimli bir kütüğe gereksinim duyacaktır. Ancak elinizde minik Cattleya veya diğer Cattleya dendrobium gibi çaprazlardan elde edilmiş hybridler varsa uygun olurlar.
Esasen terestrikler hariç (Ludisia, Cymbidium, Papioph. Orchis Oprhys gibi salepgiller) tüm ephiphitler için bu tarz bir çalışma yapmak mümkün. Tek zorluğu ev şartlarında gündelik püskürtme ve sulama olacaktır. Diğer yönden pencerenin iç pervazından aşağıya peşi sıra bu kabuğa bağlı orkideleri de asmak yerden tasaruf da demek olur.

Başarılı çalışmalarınızı hevesle takip etmek ümidi ile.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön