View Single Post
Eski 07-01-2009, 16:55   #14
Todor
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Tünekler yerden 2 m yüksekte olmalı. Fakat arada bir basamak daha olursa daha iyi olur. Civcivler o yüksekliğe zıplayamaz. 5X5 bir çıtanın köşeleri yuvarlatılmalı. Daire kesitli tünekler hayvanlar kendilerini sabitleyemediği için bütün gece yorulmalarına sebep olur. Keskin köşeler ise ayaklarını yaralar. Hayvan başına 40 cm diye hesap etmelisiniz. Tünekler birbirlerinin üzerine gelmemeli. Yoksa yukarıdaki hayvan, alttakinin üzerine pisler.

Kümese ısıtma gerekmez. İyi beslenen hayvanlar soğuktan kolay kolay etkilenmezler. Kuru olmaları daha önemli.

Folluklar (tavuğun yumurtlayacağı yer) 50X50X30 olmalı. 30 cm derinliğin 20 cm'i saman, talaş gibi malzemelerle doldurulmalı. 10 cm yumurtaların veya yeni civcivlerin tavuğun altından düşmesini engellemeye yeter. Tavuk kuluçka değilse veya altında civciv yoksa, folluğun İçinde her zaman bir tane fol ismi verilen yumurta bulunmalı ki tavuklar aynı yere yumurtlasın. Tavuklar normal şartlarda yumurtladıkları yere pislemezler. o yüzden içine koyacağınız samanı çok uzun yıllar kullanacaksınız. İlk zaman tavuğa horoz gösterecek nereye yumurtlayacağını. Tavuk başına bir folluk en sağlıklısıdır. Ama 3 tavuğa görede hesap yapabilirsiniz. Böyle durumlarda biri yumurtlamak için ötekinin kalkmasını bekler.

İyi bir yumurta tavuğu örneğin playmouth senede 500 adete kadar yumurtlayabilir. Ama siz bunu günde bir tane diye hesap edin çünkü 500 rakkamı çeşitli katkılı yemlerle elde edlien rakkamlar. Yumurtaları günlük toplamak zorunda değilsiniz. Fakat 8-10 yumurta biriktiği zaman tavuk gurk olup, üstlerine yatmak isteyebilir. O yüzden çok biriktirmemekte fayda var. Gurk olduğunu kafası aşağıda, kanatları açık şekilde dolaşarak çıkardığı gurk seslerinden anlayablirsiniz.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön