View Single Post
Eski 03-01-2009, 23:58   #9
agozce
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi murathanoglu Mesajı Göster
Sayın dtlevent tabi servi de olabilir ben birazda ekonomik getirisini düşündüm.

Cevizi düşünmemin sebebi Orman Ağaçlandırması için izin alabildim, badem de olabilir fakat bizim buralarda ilk bahar geç donları oluyor o yüzden riski çok fazla.
Sayın murathanoğlu merhaba, cevizde geç donlara karşı çeşitler var. Ben Mersinin yaylasında rakım 1350 mt , üç yıl önce -4 çeşit- 600 aşılı fidan ektim. ikinci yıl meyve vermeye başladılar. Bizim oralarda da geç donlar çok oluyor. Ama hiç etkilenmediler. Fidanları Yalova Atatürk Araştırma Ens. aldım. İklime, toprak yapısına göre de bilgilendiriyorlar.

Ekonomik olarak bugünlerde ceviz iyi durumda. Ama bizim oralarda elmalar söküldü, ceviz ekildi. Hertaraf ceviz oldu. Tokat, Sıvas da ve daha bir çok yer de de öyle.Sadece Sıvas'ta geçen yıl ,Avrupa Birliği fonları ile 6 milyon ücretsiz fidan dağıtılmış. Yani durum bu.

Ama ekonomik olmasa da yemek için , sağlık için, muhakkak biraz ekin derim.

Ceviz ekecekseniz en az 3 çeşit ekin. Çeşit ne kadar çok olursa verim o kadar artıyor.

Badem daha zor yetişiyor, ama çok daha kazançlı. Üstelik ürünü bir kaç yıl - bazı cinsleri 10 yıl- saklayabilirsiniz. Fiyat düşükse satmazsınız. Bu çok büyük bir avantaj. Bizde kooperatifleşme olmadığı için yaş ürün hemen elden çıkarılmak zorunda. Bu durumda da -ne üreticinin ne de tüketicinin- tüccarın kazancına çalışılmış oluyor malesef.

Kolay gelsin.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön