View Single Post
Eski 03-01-2009, 12:25   #26
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Sosis kültüründe boru biçimli altı kapalı naylon torbalar tavana asılı duruyor. her bitkiye ince bir besin borusu geliyor. Yerden çok kazanılıyor. Yetişme ortamıda sonradan çöpe atılıyor. Yani hasadı ve geriye kalan döküntüsü çok az oluyor.

Topraksız tarımda sistemlerin sınırı yok. Aklımıza gelen her şey yeni bir sistem yeni bir kategori olabilecek durumda.

Benim hedefim Hazirandaki bir fuar. Bu yüzden toprak veya ona benzeyen hiçbir şeyin olmaması, gösterişli-robotumsu sistemler, kablolar ve hortumlardan oluşan teferruat, geriden bakınca patlama yapmış bir verim, sistemdeki birkaç unsuru çıkarında evde manuele dönüşebilecek sistem ve araçla taşınabilir olması benim kriterlerim.

Bir yandan da bu işi zamanla ticari olarak düşündüğüm için endüstriyel bulunur ulaşılır malzemelerle geniş çaplı ucuz kuruluş maliyetleri üzerinde de çalışmaktayım. PVC boru evlerde ideal olabilir ama serada değil. Serada çilek için sarkan boru torba yöntemi çok ideal. Beslemeye de kontrol edilebilir bir ucuz düzenek gerek. Örneğin 1000 m2 lik bir serada yazın ısıtma maliyeti olmaksızın markalı çilekler üretmek basit bir sahış firması ile başlayıp ciddi paralar kazanmak için mükemmel. Markayı ve pazarı ayarlayıp serada tesisata girişmek lazım. Ama seranın otomasyonunu kendinizin yapması gerekiyor. Bu konuda hizmet veren firmalar olsada çok pahalı maliyetler çıkıyor. Üstelik hayalinizdeki otomasyon kontrolünüde sağlayamıyor çoğu. Oysaki döşenen pnömatik borular, selenoid valfler, birkaç depo ve bir bilgisayarla 1000 m2 serada uzay teknolojisi kurmak mümkün.

Birçok firmanın yaparız dediği pahalı sistemlerden de daha mükemmel bir otomasyon ortaya çıkabilir. Fakat hayaldekini kağıda teoriğe dökmek ve oradanda pratik uygulamaya başlamak ne kadar zor bir iştir her mühendis bilir.

Bakalım önümüzdeki aylar bize ne getirecek ??


Düzenleyen akinselcuk : 03-01-2009 saat 20:32 Neden: imla
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön