Konu: İlkin
View Single Post
Eski 29-12-2008, 15:06   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
İlkin

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

İnternet'te resmini gördüğüm bir mum çiçeği için bilgi ararken ağaçlar net'i keşfettim, önceleri yazılanları takip ettim sonra da dayanamayıp üye olmak istedim.

Burada neler öğrendiniz?

Burada her şeyden bir bitkinin bakımı ne kadar kolay gözükse de belli bilgiler olmadan bitkilerimizin mutlu olamayacağını öğrendim. Mum çiçeği sevgimle başlayan bitki deliliğim kaktüs aşkımla da birleşince içinden çıkılmaz bir hale dönüştü…

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?

Şu üye benden bunu öğrendi diyemem ama bir bilgi arayışında olan ya da bildiğim bir soruyu soran birisi olduğunda üşenmeden cevap yazıyorum, bazen de özelden mesaj atıp soru soranlar, bazı türleri arayanlar oluyor. Elimden geldiğince onlara da yardımcı oluyorum. Umarım faydalı olmuşumdur.

Sizi tanıyalım

1978 Gelibolu doğumluyum, subay çocuğu olarak hayata gözlerimi açtım, kırsal kesimden, şehir hayatına, yurtdışına kadar birçok yer gördüm, gezdim. Hayatımda bitkilerden başka, edebiyata, klasik batı müziğine, sinemaya, fotoğraf çekmesine fazlasıyla meraklıyım…

Annemden gelen sanat merakı ve yeteneği sayesinde cam sanatına merak salıp eğitimimi de vitray sanatı üzerine alınca, yurtdışında atölyeleri gezip, 4 sene kadar da Türkiye'deki atölyelerde çalışınca, bir de üstüne evlenip yerleşik hayata geçince 8-9 senelik bir deneyimle bir iş yeri açtım, şimdi kendi çizgilerimi taşıyan eserlere imza atmaktan mutluluk duyuyorum.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

İşlerden başımı kaldırır kaldırmaz onların yanında buluyorum kendimi desem yanlış olmaz, hiç bir şey yapmasam bile onları seyretmek yetiyor…

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?

Eksik olan bir şeyler varsa zamanla bunların da doldurulacağına eminim, her şey arz talep meselesi ne de olsa.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?

Burası çok kapsamlı bilgiler içerdiği için önce bir detaylıca araştırmalarını, neyin nerede olduğunu anladıktan sonra bilgi bulma arayışını keyifli bir şekilde sürdürmelerini tavsiye ederim… Bilgiler kaçmıyor önemli olan nerede olduklarını keşfetmek, bunun sıkıntısını baya bir çektim zamanında.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?

Bitkilerle ilgilenmek inanılmaz rahatlatıyor beni; bir bitkiyi dakikalarca inceleyebilirim, bazen atölyeden çıkıp dinlenmek için hemen mum çiçeğimin, lithopslarımın yanına gidiyorum, oturup dinlenmekten çok daha fazla rahatlatıyor beni.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

Komiklik derecesine göre sıralama yapsam bilmiyorum hangisini anlatayım ama ilk aklıma gelen yaşadığım bölge iklimine göre bakımını yaptığım kaktüs ve sukkulentleri balkonda ayarladığım bir masaya koyuyordum, gel zaman git zaman eşim çok abarttığımı düşünmesin diye çaktırmadan eskilerin yerine yenileri de aktardığım zaman artık koyacak yer kalmadığında yakalandığım andı sanırım. E artık sana yer dar gelmeye başladı buna bir çözüm bulalım deyince rahatlamıştım.

Diğer komik/trajik olayları da hep hoya türleri içinde yaşadım.

Bundan birkaç sene önce babam bulunduğum iklim itibari ile tutturdu bana mum çiçeği bul da bul diye. O zamanlar burasını bilmiyorum tabii, rastgele internetteki bir çiçeğin resmine bayıldım arayıp araştırırken buraya geldim. Sayın kaseriya bana bir tane mum çiçeği yolladı sağ olsun, birkaç ay sonra Mucip Abi de bir tane yolladı bana. Ben ona bakıyorum büyütüyorum ne zaman çiçek açar derken babam Adana'ya geldi bendeki mum çiçeğini gördü, eh ilkin arayıp duruyorum sen bulmuşsun da büyütmüşsün diye söylendi durdu bana, ben o kadar kaptırmışım ki bu çiçeğe kendimi babamın istediği olduğunu anlamamışım bile. Babama sevgili ve de rahmetli Mucip Abi'nin mum çiçeğinden bir parça vermiştim. Şimdi babamdaki de canlandı yapraklandı, büyüyor bile…

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?

Bilgi anlamında birçok yeni şey öğrendim, tabii bunun da iletişim kurduğunuz insanların neyi ne kadar doğru yaptıkları ve uyguladıkları ile ilgili doğru orantısı sizi de birçok yanlış bakım yapmaktan kurtarma avantajını yaşattı.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

Hayır hiç katılamadım…

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?


Tüm bitkilerle ilgili kitapları internetten buluyorum, e-kitap olarak baya faydalandıklarım var. Kitap ihtiyacımı bu şekilde gideriyorum.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?


Buradan başka kaktusrehberi.com'a üyeyim. Mail üzerinden haberleşme grubu, orada özellikle ilgilendiğim kaktüs ve sukkulentlerle ilgili bilgi sahibi insan sayısı baya çok.

Buranın formatı farklı oranınki farklı orada tek bir türü kapsayan bitkiler ile ilgili konuşmalar dönüyor burada ise her türlü bitki hakkında yazışmalar oluyor.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?


Bitkilerle ilgili eğitim almadım; her şeyi kitaplardan, internetten ve ilgilendiğim türleri seven insanlardan öğrendim. Bu da bana yetiyor.

Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?


Gün içinde fırsat buldukça geliyorum, özellikle baktığım konulara yeni yazı yazılmış mı diye ya da benim ekleyeceğim bir şey oluyor o zaman geliyorum… Tahmini bir zaman veremem o yüzden.

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?

Hayatımın çoğu bilgisayar üzerinden tasarım yapıp vitray imalatı ile geçiyor, camları kes tasarıma göre birleştir, birleştir, montaj'a git, ölçü al vs… Bunlar neredeyse sabahtan akşama kadar tüm zamanımı alıyor, akşamları da gelen giden arkadaşlarımız yoksa ya da dışarı çıkmamışsak kitap okumak ile geçiyor… ve tabii en büyük tutkum gün içinde klasik batı müziği dinlemek.

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Evet katıldım sevgili Uyar11'in yolladığı lithops tohumlarının dağıtım görevini üstlendim bir ara, benim için baya zevkliydi… Bunun haricinde kaktüs ve sukkulentlerden elimde fazla olan ya da paylaşmak istediğim bir tür olduğu zaman özelden haberleşip yolladığım çok oldu.

Bununla ilgili düşüncelerime gelince tüketen insanlardan çok paylaşan insanlar olmamız gerektiğini düşünüyorum. Artık öyle bir insani varlık olduk ki bir türe sahip olma mutluluğundan çok onu satın alma delisi olduk çıktık. Geçen zaman içinde bir türe baktığım zaman mı mutlu oluyorum yoksa onu gidip satın almak ve cebimden para çıkartmak mı beni daha mutlu ediyor diye düşündüğüm an kendimi durdurduğum an oldu. Fark ettim ki para harcamaya çalışmak beni mutlu etmemeli, amaçtan sapmamalıyım, yine tabii almadan olmuyor inanılmaz türler var ama artık olması gereken gerçek durumu yaşadığıma inanıyorum…

Özellikle çoğu insan elindekini paylaşmak istemiyor, ondan ayrılamıyor; ben bazen bana hediye olmaması şartı ile bende sadece 1 tane bulunan bir türü veriyorum isteyen samimi bulduğum insanlara, hep derim mezara götüremeyeceğim ya!..

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?

Forumda yazışan çoğu kişiden eminim daha az arkadaş edindim ama hem buradan hem de özelden yazıştıklarım beni bakım konusunda baya bir bilgilendirdi. Bunun için başta sevgili Mucip Abim – huzur içinde uyusun – çok faydalı oldu, hakkını hiç ödeyemem, insani yönünü güzel yüreğini hiç unutamam, eşi Mehtap abla da aynı şekilde… Sevgili Sevilay hanim, inceefe bilgi paylaşımı konusunda hep yardım alacağım insanlar…

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?

Çocuk Esirgeme Kurumuna ve Lösev'e elimden geldiğince katkıda bulunmaya çalışıyorum zaman zaman…

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?


Kesinlikle katılmak gerekiyor, ben ne kadar imkan bulup katılamasam da insanlık adına çok faydalı olduğunu düşünüyorum.

Ticari kazançlar için çok değerli arazilerimiz, ağaçlarımız gidiyor, sularımız zehirleniyor. Bunlara dur diyecek olanlar kıyameti kopartması gerekenler bizim gibi insanlar olmalı ama tek başına hiçbir birey güç değildir, ancak bir topluluk olursak ve bu topluluğu güdecek beyinler olursa bu iş olur; yoksa benim kendi kendime sinirlenmem boşa kürek çekmekten öteye gidemez.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?

Yeterli bulmuyorum, çünkü özellikle neredeyse tüm kanalların satıldığına inanıyorum. Mantıklı bir şeyler çıkıp da söyleyecek yürek çoğunda yok, kim ne menfaatine geliyorsa bunu ört pas etmek için elinden geleni yapıyor, ben işime gelip giderken nerede nükleer santral kuruluyor, nerede ağaçlar kesiliyor, nerede canım güzelim ülkemin sahil kenarları zenginlere peşkeş çekiliyor bilemiyorum ki. Bunları bize duyurması gereken, pankartlar asması gereken bir topluluk yok. Olsa da engelleneceğine inanıyorum, önce düşünce özgürlüğü başlatılmalı…

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Bahçesi olmayan insanlar için güzel bir şey olsa gerek ama benim öyle bir bahçem olsa evden adımımı dışarı atar atmaz hemen baktığım bitkileri görmek isterdim, hobi bahçesi yerine evimin bir bahçesi olmasını yeğlerim doğrusu.

En sevdiğiniz;

ağaç: Manolya, Plumeria
çiçek; Hoya çiçekleri
kitap: Yüzüklerin efendisi
şarkı: Vivaldi – Four Seasons
müzik grubu/müzik sanatçısı: Bach-Mozart daha bir çok klasik batı müziği sanatçısı
ressam: Frank Lloyd Wright, Alpons Mucha, Modigliani
şair: Orhan Veli
film: Matrix ve Alien serisi

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön