View Single Post
Eski 23-12-2008, 23:32   #1
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Ağaç yetiştirme

Ağaç yetiştirmek gerçekten zor bir iş. Biraz sabır birazda sanatkarlık ister. Bir ağaca bonzaide olduğu gibi şekil vermek ne denli zorsa ağaca şekil vermekte o denli sabır, maharet ve bilgi birikimi ister.

Başlangıç olarak bir ağaca vermek istediğimiz şekil çok önemli. Zira kısa boylu mu form yapmaya mı taçlandıracağız yoksa gölgelik olarak mı taçlandıracağız bilirlememiz gerekiyor.

Dikim

Beğendiğiniz ve aldığınız bir yaşlı fidanınız sonbahar veya bahar dikimi şeklinde dikiyorsunuz.

Name:  1.JPG
Views: 14542
Size:  3.7 KB

Bu fidanlar baharda yanlardan sürgünler patlatıyor ve sürüyor. Bu sürgünlerin gelişimini aralarından lider bir dal çıkana kadar takip ediyoruz.

Name:  2.JPG
Views: 14455
Size:  4.8 KB


Aralarında lider dal iyice belirince lider dalı bırakıp diğer dalları ana gövdeden itibaren üzerinde 3-4 göz kalacak şekilde buduyoruz (dikkat bu nokta püf noktası) eğer bduamayı dipten yaparsanız o noktadan inanılmaz yeni sürgünler fışkıracaktır buda bitkinizin çalılaşması ve besinler açısından yorulması ve sürgünleri daha yavaş geliştirmesi demektir.

Name:  3.JPG
Views: 14438
Size:  5.6 KB

3-4 göz üzerinden budanan sürgünler artık uzamaz uzasa da çok zayıf yeni sürgünler oluşturur ( bu sürgünleri ilk şubat ayında dipten temizleyeceğiz o zaman bir daha sürmezler).

Name:  4.JPG
Views: 14412
Size:  5.8 KB

Bu kesilen sürgünlerden sonra lider dal uzar ve gittikçe kalınlaşır ve bu dalda amaç en az 2 metre boyunda düz gövdeli bir sürgün oluşturmaktır.

Name:  5.JPG
Views: 14371
Size:  6.2 KB

Bu sürgünü mümkün olduğunca düzgün büyütmeye çalıacağız gerekirse yanına destekte verebiliriz.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön