View Single Post
Eski 23-12-2008, 22:57   #17
altinediz
Ağaç Dostu
 
altinediz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2007
Şehir: KARAMAN
Mesajlar: 213
Arkadaşlar özür diliyorum fakat bu mesajlarınızı yazdığınıza dair uyarı mesajı gelmediği için şans eseri sitede dolaşırken fark ettim. Mesajlarınız üzerinden 1 sezon geçmiş fakat ben yinede cevap yazmak isterim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nesli nesli Mesajı Göster
Ediz Bey benim sadece 10 adet soğanım var ve yaprakları kuruduğu için bugün saksıdan çıkardım ilk soğanlarının etrafında küçük küçük soğanlar oluşmuş şimdi ne yapmam gerekiyor? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
Neslihan
Sayın nesli nesli;
sizin sorunuıza cevap vermeden önce artık geç olmasına rağmen benzer bir durm içerisinde olan **** karşılaşacak olan arkadaşları bilgilendirmek maksadı ile cevap vermek istiyorum.
Öncelikle yaprakları kuruduktan sonra topraktan çıkartmanız doğru bir hareklet olmuş. Böyle bir durumda isterseniz saksı içerisinde istersenizde saksıdan yani toprakdan çıkartarak karanlık ve soğuk bir yerde muhafaza ederseniz seneye de ekebilirsiniz. Fakat aynı soğanı ikinci sene ekdiğinizde önceki sene kadar verim alamayabilirsniz.
Oluşan yavruları ise yine aynı şekilde karanlık ve soğuk bir yerde bekletirseniz seneye ekim yapabilirsiniz fakat o sene çiçek vermez. o yavruların çiçek vermesi için 2 yıl kadar bir süreye ihtiyaç vardır.

Gerek yavru gerekse anaç olan soğanları toprakda (saksıda) bırakmayı düşünüyorsanız da,
yapraklarının kurumaya başladığından itibaren artık toprağa su vermemelisiniz. Aksi takdirde çürüme yapacaktır. Yine aynı şekilde saksı yı karanlık ve soğuk bir yerde muhafaza etmeniz gerekmektedir. Böylelikle gelecek sezona kendini hazırlamış olacaktır soğanlarınız.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi M.Sema Mesajı Göster
Sevgili Şükran Hanım'ın verdiği ve dışardan aldığım lale ve benzeri soğanlı bitkilerin zamanı geçti. Araştırdığım kadarıyla 10-15 gün su vermeyin diyordu. İyice kuruduklarında gazete kağıdına sarıp hepsini boş bir saksıya (bulabilirsem tabi) koyup balkonda nisbeten karanlık kuytu bir yerde bir yıl uyutacağım doğru mu?

Evet doğrudur sayın M.Sema,
Yalnız balkonunuz yeterli soğukluğa ulaşmadığı takdirde soğuklanma ihtiyaçları giderilmediği için soğanlarınız çiçek vermeyebilir. Bu hususa dikkat etmenizi öneririm. Soğanları saklayacağınız yer soğuk ve karanlık olmalıdır.
Bir başka husus ise gazete kağıdına sardığınız soğanlarınızın nem almamasına dikkat edin. Eğer nemlenirse soğanlarınız çürüyebilir.

Saygılarımla...

altinediz Çevrimdışı   Başa Dön