View Single Post
Eski 03-08-2006, 17:05   #26
dagdelen48
Yeni Üye
 
dagdelen48's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-07-2006
Şehir: muğla dersem anlaşılır nasıl birde yaşadığım
Mesajlar: 7
Geleceğe bırakabileceğimiz en güzel miraslardan biri kuşkusuz gerek bizlerin yarattığı gerekse kendiliğinden yetişen ağaçlardan oluşan yeşili bol alanlardır.
Ormanları yangından korumanın yegane yolu eğitimdir diyorum.Lise sonuna kadar ormanların önemini anlatabilecek bir ders var mı milli eğitim programlarında bildiğim kadarıyla yok. Sadece fen bilgisi dersinde fotosentez olayı anlatılır oda olmasa ormanın önemini hiç anlayamıyacak çocuklar.

Belki geç kalınmış olunabilir ama bir yerden başlamak geç kalmışlığın yarattığı dezavantajı yok etme yolunda bir başlangıç olacaktır aynı zamanda. Her yıl onlarca orman yangını haberi okuruz ya da dinleriz.Bu yangınların hemen hemen tamamına yakın bir bölümü insan faktörü ön plana cıkmaktadır.

Bazen sahil kesimlerinde inşaat alanı meydana cıksın diye,bazen şu orman yansın da yerine tarla acayım diye bilinçsizce kasıtlı cıkartılan yangınlar bazen tarlalardaki anızı yakamak için yakılan ateşten cıkan yangınlar bazen enerji nakil hatlarından dolayı cıkan yangınlar bazen piknik alanlarında söndürülmeden bırakılan ateşler **** o ateşten sıçrayan kıvılcımdan cıkan yangınlar bazen ormanlık alanda kırılan cam maddelerin birer büyüteç gibi davranıp yangına sebep olmaları hepsi de görüldüğü gibi insanların ihmallerinden oluşuyor.

Peki ilköğretim okullarında çocuklara ormanları sevdirebileceğimiz bir ders konulamaz mı. Bence bu öneriyi milli eğitim bakanlıgına kabul ettirmek ileriye dönük orman yangınlarını önlemekte cok daha etkili olacaktır.Yıldırımlardan dolayı cıkan yangın sayısı toplamda yüzde kaç yer teşkil ediyor ki yangınlarda?

Bu işe gönül vermiş bu konuda eğitim almış bilgili insanlardan her bölgede birer ekip oluşturulup orman köylülerine seminerler verilmelidir. Bu iş için orman bakanlığının bu ekiplerin köylere ulaşabilmesini sağlıyacak ödenek ayırması gerekir.

Kanatimce köylülerimizin çoğunda orman muhafaza memuru korkusu var orman sevgisinden ziyade; ama muhafaza memuruna yakalanma riskini kaybedince yapacagını yapıyor yine insanlar. Bu insanlara orman sevgisi aşılansa köylüler kendi kendilerini otokontrol yoluyla denetliyeceklerdir.

Daha öncede yazdıgım gibi taşocağı açılması için verilen ruhsatın iptali için oldukca güçlü bir kamuoyu oluşturduk kendi sağlığımızı tehdit eden bu taşocagı ruhsatına karşı başlattıgımız mücadele aynı zamanda yok olacak binlerce kızıl cam agacı zeytin agacı ve diğer yeşil bitki örtüsü içindir. Hangi taşocağı ekolojik dengeye zarar vermemiştir ulaşım kolaylıgı var diye olmıyacak yerlere ruhsat verilmesin. Mutlaka taşocaklarıda lazım ama uygun yer seçsinler orman özelliği olmayan bir sürü kayalık dururken gel sen yemyeşil yere ruhsat ver olacak gibi değil.

Bizler sözkonusu ocak için kamuoyuna basın acıklamasında bulunduk olayı medyaya taşıdık ve hukuki süreci başlattık büyük ihtimalle ruhsat iptal olacak ya da gönlümüzden öyle geçtiği için bu şekilde yazıyorum.

Uzun lafın kısası ormanları korumak için çok ama çok çalışmak lazım ve artık geçkalmışlığın verdiği gafletten uyanıp bir ucundan başlama zamanı geldi de geçti bile. Bu konuda oluşturulacak her türlü etkinliğe katılabiliriz...

Esenkalın


Düzenleyen malina : 03-08-2006 saat 17:34 Neden: paragraf
dagdelen48 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön