View Single Post
Eski 20-12-2008, 15:59   #18
zenfree
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Dr Serhan Oksay'ın açıklamasından alıntı:
Alıntı:
Bu kuşun anavatanı Hindistan olmakla birlikte kıtanın doğusunda Myanmar, Tayland Kamboçya, Güney Laos ve Güney Annam da (Guide to the Birds of Southeast Asia, Craig Robson 2000) ve batısında ise Basra körfezinin her iki yakasında İran, BAE, Umman ve Yemen de (Guide to the Birds of the Middle East, Porter, Christiensen, Hansen 1996) görülmüştür.

Bu türün Türkiye ye Yeşilköy havalimanı gümrüklerinden bırakılarak veya kaçakçıların sahil korumaya yakalanmaktan korkup salıverilmesi sonucu yerleştiği gibi tezler vardır. Yakın zamana kadar pek çok türün göç ettiğine dair bilgiler bulunmazken örneğin Sabah Cernek de (Samsun) görülen bir yalıçapkınının erttesi gün akdeniz sahillerinde yakalanması hiç ummadık türlerin, umulmadık biçimde göç hikayeleri olduğunu ortaya koymuştur. Bu çerçevede bana göre anavatanı dışında yukarıda saydığım ülkelerde yayılım-üreme gösteren bu kuş ülkemize de doğal yollarla (göç ederek) gelmiş ve Marmara bölgesine yerleşmiştir.

Bu durumda kuş anavatanı dışında en batıda İstanbul da üreyen koloniler halinde bulunmaktadır.

2003 yılında Topkapı Sarayının bahçesinde üreyen bir koloni tarafımdan fotoğraflanmıştır. Bu konu ile ilgili makale için aşağıdaki linki tıklayınız:
http://www.serhanoksay.com/birdgraph....4-09.2003.pdf

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön