View Single Post
Eski 18-12-2008, 09:24   #141
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Sayın Derin,

Samimi duygularınız için çok teşekkür ediyorum. Ben sizlerle tanışmış olmaktan çok mutluyum ve kimseyi kırmak gibi bir niyetimde yok. Gerçi yaptığımız beyin fırtınası Sayın Envor' u kahkahalara boğdu (Birazda ben alınayım). Ama dün bir mesaj okudum çok hoşuma gitti. Demek ki doğru yoldayız.

Sayın Nariçi arkadaşımız bu başlık altında tartışmalara iki kez katıldı.
Damacanayı nasıl ters çevirdiğimizi ve damacananın çalışma prensibini sordu. Sonra dün Sayın Envor' un "Akan Su Kültürü uygulamaları" konu başlığında bizzat Sayın Envor' a akan su kültüründe PVC borular içinde domates yetiştirilip yetiştirilemeyeceği ve buraya ilave edilecek saksılarda su giriş çıkışlarının "birleşik kaplar metodu" ile yapılabileceğinden bahsediyor.

Meselenin özü işte bu, **** Sayın Envor' un deyimiyle anahtar kelime "BİRLEŞİK KAPLAR METODU". Bunuda foruma öneren ben değilim. Daha önceki yazılarımda da bahsettim, Sayın akınselçuk' un bi önermesiydi. Çok güzelde bir seviye düzeneği çizimi hazırlamıştı.

Fikir o kadar çok hoşuma gitti ki, bu fikrin geliştirilmeye uygun bir konu olduğunu düşündüm ve bunun bir besleme tankı bir saksı ile sınırlı kalmamasına gönlüm razı gelmedi. Saksıları seri bağlayarak birleşik kaplar metodu ile birden fazla saksının beslenebileceğini ileri sürdüm ve belkide bilerek Sayın Malbman' a takılmak istedim. Çünki kurduğu sistem o kadar hoşuma gitmişti ki başlangıçta onun sisteminden esinlenerek 6 kök bitki beslenebilecek başka bir proje daha yapmıştım. Ama kabahat benim değil Sayın Kudret Tezel " Olmaz kardeşim, 800x600 boyutunda bir alanda 6 kök domates yapamazsın" deyince boyumuzun ölçüsünü aldık.

Bu arada Sayın Kahyanur' a da olgunluğundan dolayı çok teşekkür ediyorum. Excel' de bir çizim hazırlayıp foruma yükleyemediği için maille göndermişti bana. Birleşik kaplar metodundan ziyade yine kaplama sektöründeki durulama tanklarının çalışma prensibi olan kaskat denilen taşırmalı sisteme uygun olarak yeni bir sistem önermişti. Ama bunun durgun su değilde akan su kültürü için daha uygun olduğunu belirmiştim. Belkide Sayın Nariçi' nin sorduğu soruya çözüm olabilecek bir uygulama. Üzerinde biraz daha çalışmak lazım.

Benim sorum şu, Birleşik Kaplar Metodu ile birden fazla saksıyı besleyerek Durgun Su Kültürü yapılabilir mi? Elektrik enerjisine ihtiyaç minimum seviyede (Sadece hava motoru), Depoyu ve saksıları iyi izole ettikten sonra yosun oluşması minimum, 15-20 günde bir yapılacak bakımda minimum atık besin sıvısı (Çünki saksı hacimleri küçük ve besleme tankından bağımsız) ve sisteme ilave edilecek bir vana ile sistem bakımı yapmak 15-20 dakikalık bir zaman ihtiyacı. Yine ikinci bir yedek damacanada EC' si Ph' ı belli temiz besin sıvısı hazırda tutulursa 5-10 dakikada ana besin tankı değişimi. Bu benim saydıklarım görebildiğim avantajlar.

Hatta daha da uçuk bir şey söyliyeyim de Sayın Envor bu sefer kendisini yerlere atarak gülsün, beslemeyi hortumla yağtığınız için çok kafanız bozulursa (Zihni Sinir Projesi) her odanızın pencere önüne gelecek bir köşeşine saksıyı koyun kalorifer tesisatı döşer gibi polietilen boru döşetin ve kombi gibi tek merkezden ama pompasız (Birleşik Kaplar Metodu) bütün odalarınızdaki saksıların sıvı besinlerini takviye edin. Çünki tartıştığımız konu kısıtlı ortamda bitki yetiştirme. İsterseniz serada da uygulayın.

Sevgilerimle

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen Sarıcan : 18-12-2008 saat 09:32 Neden: Çizim ilavesi ve imla
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön