View Single Post
Eski 02-08-2006, 17:02   #24
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
"devlete sırtımı dayayıp, alırım "

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun bu sözleri söylemiş de sırtını devlete dadayıp oh diyen çiftçiler nerede onu göstermemiş. Bu yıl meslekte 22 senem bitiyor, ben daha aldığı desteklerle rahat yaşayan değil,geçinen çiftçi görmedim. Bunları siyasetçilerin masa başı sözleri olarak görüyorum.

Tabii çiftçiler dışında sırtını devlete dayayıp geçinen çok insan var.Bankamatik memurları, şişirilmiş kadrolar, danışmanlar ordusu vs. Birlikte saymaya kalksak sayfalar doldururuz.

fmt 79 bu arada bakanın tavsiye ettiği lisanslı depoculuk sistemini de malumunuz hala oturmadı, hayata geçemedi. Bu sistem bir çeşit ürün borsasıdır.Hayata geçse de bizim koşullarımızda bütün düzenlemeler yapılmadan daha çok tüccarı ilgilendirecektir. Çiftçiyi değil.

Çiftçi bireysel olarak değil ancak kooperatifleşerek hareket ederse bu sistemde yer alabilir. ABD de lisanslı depolar kooperatif yapılaşmalardır.Bu arada ABD de çok yaygın olan lisanslı depoculuk da devlet tarafından desteklenmektedir, önemli vergi vs. destekleri bulunmakta.

Siyasetçilerin söylemlerinden çiftçi sırtını devlete dayamasın, tüccar dayayabilir, ihracatçı dayayabilir anlamını çıkarmaktan bunca sene artık bezdik. Çiftçiye serbest piyasa koşullarında hareket etmek için kurdukları kooperatif birliklerinde bile hayat hakkı tanımayanlar bu sistemi çökünce yenilerini mi önümüze getiriyorlar acaba?

Bu arada bakanın bahsettiği lisanslı depoculuk sistemine ilişkin Ziraat Mühendisleri Odası Genel başkanı Gökhan Günaydın'ın görüşlerini aşağıdaki linkte bulabilir.

http://www.zmo.org.tr/odamiz/odagorusleri.php?kod=1244

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön