View Single Post
Eski 16-12-2008, 18:14   #3
Güler
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Bilmiyorum sizlerde de olur mu? Bazen çok hamaratlaşırım, dünyayı deviresim gelir. Hemen ya mutfağa girer, çeşit çeşit yemek ve tatlılar (hem de en el oyalayıcılarından) yaparım. Ya da evi temizlemeye koyulurum.
Evvelki gün yine böyle bir günümdeydim. Yaptıkça yaptım. Bir kısmını çocuklara yolladım. Biz de halâ yemeğe devam ediyoruz.
Etli lahana dolması sardım. Hem ayva tatlısı yaptım hem de krem karamel. Torunum için de muzlu rulo pasta.

Ayva tatlısını burada sizlerle paylaşmak istedim. Bir de baktım ki sevgili dedem de tarif vermiş.
Ne güzel, onun tarifini de ilk fırsatta deneyeceğim.

Ben üç ayvadan yaptım.
Ayvaları soyacakla soyun, kabuklarını uzun tutmaya bakın. Soyulan ayvaları ortadan bölerek, çekirdekli kısmı sertlikleri ile beraber temizleyin ve su dolu bir kaba atın.
Daha sonra bir adet ayva ve bir adet elmayı soyarak rendeleyin.
Yayvan bir kabın dibine soyulan ayva kabuklarından serpiştirin. Sonra yarım ayvaları dizin ve oyulan çekirdek yerlerine birer çorba kaşığı dolusu tozşeker koyun. Rendelenmiş ayva elma karışımından irice toplar yaparak bu oyuklara oturtun ve üzerlerine yine bir veya birbuçuk çorba kaşığı tozşeker ilave edin.
Bir tülbent içine koyduğunuz bir miktar ayva çekirdeğini de bohça yaparak tencerenin kenarına iliştirin. Birbuçuk veya iki çay bardağı kadar su ilave ederek, çok kısık ateşte birbuçuk saat kadar pişirin.
Ayvaların rengi çok tatlı bir pembe oluyor, daha kırmızı sevenler, daha sonra kızgın fırına sürerek renklerini koyulaştırabilirler, ama biz bu şekilde seviyoruz.
Ayvalar pişip de soğuyunca sevis tabağının dibine önce biraz şerbetinden dökün ve sonra ayvaları sıralayın. Dibine serpiştirdiğiniz ayva kabukları, hem ayvanın dibinin tutmasına mani olur, hem de servis tabağında süs olur.
Üzerini kaymak veya arzu ettiğin fındık fıstıkla süsleyerek servis yapın.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön