View Single Post
Eski 15-12-2008, 23:29   #10
Selim-i Ahir
Ağaç Dostu
 
Selim-i Ahir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 343
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nihal Mesajı Göster
Sonuç nasıl olacak çok merak ettim.
1998'de araştırmalar yapmak için ülkemize gelen ve benim de hasbelkader tanışıp sohbet etme imkânı bulduğum iki Japon akademisyen bir takım hassas cihazlarla bitkilerin yaydığı bazı sinyalleri uzun süreli takip ettiklerini ve frekans değişmeleriyle bitkilerin bir takım olaylara müspet ya da menfi tepkiler verdiklerini tespit ettiklerini söylemişti.

2000 yılında internet piyangosu olarak tanıştığım Hong Kong'lu bir botanik öğrencisinden de benzeri şeyler duydum. Yine Hong Kong yapı bir kriminal filmde benzeri şeylerle karşılaştım. Ağaçların yaydığı sinyali takip ederek bir cinayeti çözüyorlardı. (Filmin Türkçe altyazılı bir nüshası arşivimde ama şu an adı aklıma gelmiyor. Arşivi elden geçirirken bulur yazarım.)

Ben de karınca kararınca böyle bir denemeye giriştim.
11 gün itibariyle herhangi bir gelişme yok.
çıkacak sonucun müzik dışı etmenlere bağlanma ihtimalini en aza indirmek için ekkim yaptığım toprak özelliklerinden ışığa kadar harici unsurları mümkün mertebe aynı tutmaya çalıştım. Yan yana iki odada ve aynı konumdalar.

Ortaya nasıl bir sonuç çıkar, çıkan sonuçlardan bütün bitkiler için değilse bile en azın Goji Berry için bir genelleme yapılabilir mi bilemiyorum.

Tam tersi bir sonucun çıkıp müzik dinlemeyenlerin erken çimlenmesi de mümkün tabiî. Nihal arkadaşımızın söyledikleri de tahmin ediyorum pek çok bitki için geçerlidir.

Gürültü kirliliği hakkında bir şey söyemek güç. Zira balkon, teras ya da açık alandaki bitkiler sadece sese değil, bir takım gazlara ve hanormal hava sirkülasyonuna da maruz kalıyor. Bunları minimum hatayla tespit edecek teknik en formatik donanıma maalesef sahip değil.

Benzeri bir denemeyi baharda çimlenmiş fidan ya da fideler üzerinde yaparak müziğin büyümeye etkisi olup olmadığını araştıracağım.

Nihal arkadaşımızın bahsettiği dans konusunu çimlenmiş fide ya da fidanlar üzerinde gözlemlemek daha kolay olur.

Selim-i Ahir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön