Bahçenin ölçüleri ve yönü:
Gölge- güneş durumu. Yan duvarlar ve eğimli araziden dolayı gölge- güneş durumu her saatte değişiyor. Aşağıda yaz mevsimine göre işaretledim, kışın neredeyse güneş almıyor gibi.

Bu planda değişiklikler yapmam gerekebilir.
Bitki veritabanında okuduğuma göre çimin bahçeye oranı 3/5 tavsiye ediliyor. Çiçek yetişebilecek sınırlı alanlarda çimden vazgeçip bu orana yaklaşmayı düşündüm.
"B" alanı hiç güneş almıyor, çim yetişmiyor. Bu alana çakıl, taş,...ya da gölgeye dayanıklı bodur yerörtücü düşünebilirim. Nadiren basılıyor, atlama taşları koyulabilir. Kenara (komşu sınırına) ortanca dikmeyi düşünüyorum.
"A" alanı yine güneş almıyor, çok yosun oluyor. Ortanca, akuba,... gibi bitkileri duvar dibine dikmeyi düşünüyorum, duvara hedera tırmanıyor. Yerdeki çim yazın çok kötü oluyor, yürüme alanlarını da hesaba katıp doğal bir şey yapsam mı? (Bina sarı renk, kenarda traverten var). Bunun için ne uygun olabilir? Çakıl, ahşap, her ikisinin karışımı ya da aralıklı taş,...
En çok yürünen yerleri beyazla işaretledim.
Verandada oturamadığımız ikindi saatinde "C" alanı gölge oluyor. Bu alanda küçük bir oturma yeri düşünüyorum.
En sağdaki yeşil alan, alt set ve buralara leylandi dikili.
Kırmızı ile işaretlediğim alanları, çim dışında muhtelif bitkilere ayırmayı düşündüm. Bitkilerin en iyi yetiştiği alanlar da sağdaki bölge (gölge planındaki D ve E).
Daha yolun başındayım