View Single Post
Eski 12-12-2008, 15:39   #1
Lonicera
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sigara Dumanının Çimlenmeyi Engelleyici Etkileri

Bitki Büyüme Maddeleri Uygulaması ile Sigara Dumanının Çimlenmeyi Engelleyici Etkileri Arasındaki Iliskilerin Arastırılması

Ömer MUNZUROGLU
Fırat Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü
Elazıg-TÜRKIYE
Gelis Tarihi: 16.10.1996

ÖZET:
Bu çalısmada, bir monokotil (Triticum aestivum cv. Cumhuriyet) ile bir dikotil (Cucumis sativus cv. Beit alpha)’in tohum çimlenmesi ve çimlenme sonrası asamada olusan morfogenetik belirimler üzerine sigara dumanının etkileri arastırılmıstır.

Ayrıca bu olaylarda sigara dumanı ile dıstan uygulanan çesitli büyüme maddeleri arasındaki etkilesimler belirlenmeye çalısılmıstır.

Elde ettigimiz sonuçlara göre sigara dumanı uygulaması her iki bitki türünün tohumunda da çimlenmeyi önemli ölçülerde etkilemis, özellikle çimlenme ortamında sigara dumanı bulundugu zaman çimlenme tamamen engellenmis, tohumlar sigara dumanı olmayan ortama alındıklarında çimlenme yetenegini yeniden kazanmıslardır.

Çimlenme üzerindeki bu inhibisyon, çimlenme sonrası asamada olusan morfogenetik belirimler üzerinde de açık bir sekilde ortaya çıkmıstır. Sigara dumanının bu olaylar üzerinde olusturdugu inhibisyon aynı anda ortama büyüme maddesi verilerek azaltılamamıstır.

Bilgilerin devamını görmek için;
KAYNAK
:http://journals.tubitak.gov.tr/biolo...1-13-96085.pdf

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön