View Single Post
Eski 31-07-2006, 09:31   #2
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Alıntı:
FINDIKÇIDAN HÜKÜMETE: KİMDEN YANASINIZ?

Ordu'daki fındık mitinginde hükümeti 100 bin kişi önünde eleştiren TZOB Başkanı Bayraktar, 'Başbakan kimden yana? Avrupalı alıcılar mı, yoksa biz mi?' dedi


Serkan Arman


Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) öncülüğünde gerçekleştirilen 'Karadeniz Fındık Mitingi'nde hükümet ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı Cüneyd Zapsu, fındık üreticilerinin yoğun eleştirisine hedef oldu. Zaman zaman gerginliklerin de yaşandığı mitingde fındık üreticileri, hükümet ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aleyhine sloganlar atarken, 'Başbakan istifa', 'Fındık kurdu Zapsu' yazılı pankartları taşındı.

100 bin kişi katıldı

Ordu'da düzenlenen Karadeniz Fındık Mitingi'ne 40 ilden gelen yaklaşık 100 bin kişi katıldı. Ziraat odaları öncülüğünde çeşitli meslek odaları, bazı sivil toplum kuruluşları ve üreticiler tarafından düzenlenen mitingde çıkan olaylar öncesinde konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındıkta bu yıl görülen fiyat düşüşünün cumhuriyet tarihinde yaşanmadığını söyledi.

Maliyeti 3.5 YTL olan fındığın fiyatının 2 YTL'nin altına düştüğünü kaydeden Bayraktar, şöyle konuştu: "Sayın Başbakan kimden yana olduğunu açıklamalıdır. Fındığın fiyatını düşürmeye çalışan Avrupalı alıcılar ve onların Türkiye'deki işbirlikçilerinden yana mıdır? Bizden yana mıdır?"
Konuşmasında Cüneyd Zapsu'ya da yüklenen Bayraktar, şunları söyledi: "Devletin dış politikasını yöneten bakanı tanıyor musunuz? Devletin dış politikasını, ekonomi polikitasını ve fındık politikasını yönettiği ifade edilen, Başbakan danışmanı olan fındık tüccarını tanıyor musunuz?

Cüneyd Zapsu'yu ülkeyi idare eden bakanlardan daha iyi tanıyorsunuz. Fındık tüccarı olan bu zat, yani Cüneyd Zapsu haddini aşmış ve 4 milyon çiftçinin temsilcisi beni, üreticinin hakkını savunduğum için mahkemeye vermiştir. Zapsu, 'bugünkü fiyatların normal olduğunu' ileri sürüyor. Fındık üreticisini 2004 yılında don vurdu. Şimdi de Zapsu vuruyor."

Sezon başında 7.4 YTL olarak açıklanan fındık fiyatının 2 YTL'ye kadar düştüğü bir ortamda yapılan miting sonrası Ordu - Samsun karayolunu bir süre trafiğe kapatan protestoculara, polis müdahale etti.



Fiskobirlik'e tepki

Mitingde elinde 50 bin ton fındık bulunan ve üreticiye borcunu ödeyemeyen Fiskobirlik de eleştirilerden nasibini aldı. Başbakan Erdoğan'ın üreticiye borcunu ödeyemeyen ve marketçilik, inşaat ve gayrimenkul gibi alanlarla ilgilenmesi nedeniyle eleştiriye uğrayan Fiskobirlik yönetimi ile girdiği polemiğe paralel olarak fındık fiyatları iki hafta içinde 4.5 YTL'den 2.5 YTL'ye düşmüştü.
Başbakan'ın Giresun ve Ordu konuşmalarında fındık üreticisine de sert eleştiriler yöneltmesi sonucu bölgede sinirler gerilmişti.
2006 yılı rekoltesini 650 bin ton olarak belirleyen Türkiye'nin bu rakamı aşabileceği ve arz fazlası fındığın ne yapılacağı da tartışma konusu.


Karayolunu tam 8 saat kapattılar


ORDU DHA



Mitingin ardından binlerce gösterici, saat 14.00 civarında Ordu-Samsun karayolunda toplanarak ulaşımı engelledi. Bölgeye çok sayıda polis ekibi sevk edilirken, Giresun İl Jandarma Komutanlığı'ndan da 100 komando ve Robocob, Ordu'ya geldi. Ordu İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Nevzat Yıldız, polis panzerinin üzerine çıkarak yolu açmaları için kalabalığa seslendi. Ancak göstericiler eylemlerini sürdürmekte ısrar ettiler.

Karayolunun her iki kesiminde 20'şer kilometrelik araç kuyrukları oluşurken, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Güney de eylem alanına geldi. Saat 22.00 sıralarında eyleminin sona erdirilmesi için göstericilere 10 dakika süre veren Güney, "Aranızdan 3-5 temsilci seçin, sonra yolu açın. Ben bizzat Başbakan veya İçişleri Bakanı ile seçtiğiniz temsilcileri telefonla görüştüreceğim" dedi. Tuğgeneral Güney'in verdiği süre dolunca gruba müdahale emri verildi. Güvenlik güçleri cop ve biber gazı ile gruba müdahale etti. Aralarında polislerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı. 1 başkomiser ile 49 eylemci hastaneye kaldırıldı. 21 eylemci gözaltına alındı. Arbede sırasında, görev yapan gazeteciler de atılan taşlarla hafif şekilde yaralandı.


MİTİNGDEN İZLENİMLER

Mitinge, hükümet komiserine göre 100 bin kişiye yakın katılım oldu. 80 bine yakın kişi Cumhuriyet Meydanı'nı doldururken, 20 bin kişinin de alana giremediği öğrenildi.

Vatandaşlar, Cüneyd Zapsu'yu temsil ettiği belirtilen bir kuklayı ateşe verdi. Miting meydanında boynunda bir ilmekle elektrik direğine asılı duran kuklanın elinde bir fındık çuvalı bulunuyor ve sırtında 'Türk fındığını çalarken yakalandı' yazıyordu. Kuklanın göğsünde ise 'Fındık kurdu' ve Zapsu'nun soyadına benzetilen esprili Latincesi Zatulus vardı.

Vatandaşların büyük kısmının meydana pankart ve afişlerle geldiği görüldü. Bunlar arasında 'Fındık koşnili (kurdu) Zapsu', 'Zapsu nereye akıyor?', 'Fiskobirlik bak işine, market senin neyine', 'Yine gelir seçim ayı, iyi düşün Tayyip Dayı', 'Tayyip Bey başvekil, çiftçi aç - sefil' yazılı pankartlar en dikkat çekici olanlardı.


Milliyet

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön