View Single Post
Eski 05-12-2008, 15:03   #47
limon
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Bahçeli evimize taşınmadan önce, kapalı balkonlu apartman katında oturuyorduk. Tüm camlara demir ustasına ferforje çiçeklikler yaptırmıştım. İlk sene henüz o zaman pek bilinmeyen Sarkan Petunya lardan 2 kasa özel olarak Yalovadan ısmarlayıp getirtmiş (çok ucuzdu, talep artınca pahalandırdılar) ve uzun saksılara dikmiştim. Petunyalar öyle bir coşmuşlardı ki, haftada bir tanımadığım kişiler kapımı çalıp bu ne çiçeği diye soruyorlardı. Apartmanın bile havası değişmişti, adres tarif ederken çiçekli apartman deniliyordu

Ancak Sarkan Petunya yaz ortalarında havaların çok ısınmasıyla ömrünü tamamlıyor, yaz ortası yeni çiçekler dikmek, hem çiçek açısından hem bizim açımızdan zor. Ama ilk baştan Sarkan petunyalarla sardunyalar aynı saksıya dikilebilirler. Petunyalar ölse bile Sardunyalar açığı kapatır.

Sonraki yıl yalın katlı çiçek açan sakız sardunyalardan dikmiştim. Belediyelerin askılı saksılara diktiklerinden. O türler katmerli açanlara göre çok daha fazla çiçeklenip, uzuyorlar. Katmerlilerin çiçekleri çok güzel oluyor ama bitki daha cılız kalıyor. Çok kanaatkar bir bitki.

Pencere önlerine yapılan saksılıklarla her pencere bahçe oluyor. Buradaki önemli konu saksılıkları çok sağlam monte etmek. Saksı+toprak+bitki ve su birleştiğince ciddi ağırlıklar söz konusu oluyor. Aşağıdan geçeceklerin can güvenliği için tüm tedbirleri almak gerek.
Cam önlerine öylesine konulmuş saksılar, özellikle rüzgarlı havalarda çok büyük tehlike yaratabilirler.

Balkonlarını yeni kapatacak olanlar için de bir önerim var. Şayet balkonunuzu balkon demirlerini kestirmeden kapattırırsanız, o korkuluklarda rahatlıkla askılı saksılarda çiçekler yetiştirebilirsiniz. Hem de gözlemlerime göre korkuluksuz halinden çok daha güzel duruyor.


Düzenleyen limon : 05-12-2008 saat 17:46
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön