View Single Post
Eski 05-12-2008, 13:47   #2
egetropical
Ağaç Dostu
 
egetropical's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
HİNDİSTAN'DA ÇİFTÇİLER, TARLALARINDA BÖCEK İLACI YERİNE COCA COLA VE PEPSI KULLANIYOR
hindistan'ın güneyindeki Çattisgarh ve Andra Pradeş eyaletlerinde çiftçiler, haşerelerle mücadelede ilginç bir buluşla ortaya çıktı. Çiftçiler, 'hem ucuz hem etkili' olduğu gerekçesiyle, tarlalarını Pepsi ya da Coca Cola ile ilaçlıyor. Kola kullanılan tarlaların yemyeşil kaldığı ifade ediliyor.

Yüzlerce Hintli çiftçi, artık uluslararası kimyasal tarım ilacı şirketlerinden pahalı ilaçlar almak yerine, pamuk ve biber tarlalarını Coca-Cola ile ilaçlıyor. Andra Pradeşli çiftçi Gotu Laxmaiah, yeni ilacından çok memnun olduğunu söyledi. Gotu, kola püskürttükten sonra tarlasındaki haşerelerin ölmeye başladığını görmüş.
Ziraat uzmanları bunu, kolalı içeceklerin içindeki yüksek şeker oranına bağlıyor. Yüksek şeker oranının tarım haşerelerine karşı etkili olduğu belirtiliyor. Fakat halk, dünyaca ünlü kola şirketlerinin içeceklerinin muhtevasında zararlı maddeler olduğundan şüphelenmeye başladı. Pepsi ve Coca-Cola şirketleri, ürünlerinin içinde sağlığa zararlı hiçbir madde bulunmadığında ısrar ediyor.

Hindistan'ın Çattisgarh ve Andra Pradeş eyaletlerinde son bir kaç ay içinde yüzlerce çiftçinin, pamuk ve biber tarlalarında kola ile ilaçlama yöntemine başvurduğu haberleri geliyor. Ama yeni ilacın etkisi kulaktan kulağa yayıldıkça; bu uygulamanın çok daha yaygınlaşması ve Monsanto, Shell, Dow gibi çok uluslu kimyasal ilaç şirketlerinin işlerinin olumsuz etkilenmesi söz konusu olabilir. Bunda en önemli faktör, kuşkusuz kolanın normal kimyasal tarım ilaçlarından en az on kat daha ucuz olması. Daha şimdiden bölgenin en ücra köşelerindeki küçük köylerde bile kolalı içeceklerin satışının arttığı dikkat çekiyor. Ziraatçiler ise, kolanın tarım haşerelerine etkisinin zehirli ilaçlarla aynı olmadığına dikkat çekiyor. Hintli bir ziraatçi olan Devendra Şarma, kolalı içeceklerin etkisini içindeki yüksek orandaki şekere bağlıyor ve 'Bence kolanın en yararlı kullanım alanı bulunmuş oldu' ifadelerini kullanıyor.

Bu şekerli madde, ürünlerin üzerine püskürtüldüğünde; karıncaları cezbediyor ve karıncalar da zararlı böcekleri ve yumurtalarını yiyerek, ürünü kurtarıyor. Daha önce şeker kamışından elde edilen bir madde de, aynı şekilde tarım zararlılarına karşı kullanılmış ve etkili olmuştu. Dolayısıyla Hintli çiftçilerin kola ile ilaçlama yöntemi belki sanıldığı kadar orijinal buluş değil ama zehirli kimyasal maddelerle kıyaslandığında, çevre dostu ve kullanması daha güvenli bir yöntem olduğu söylenebilir.


'KOLADA GÜBRE VASFI DA VAR'

Bir başka Hintli ziraatçi ise, kolalı içeceklerin gübre vasfının da bulunduğunu düşünüyor.

Sanket Thakur, 'Ürünün üzerine doğrudan karbonhidrat ve şeker püskürtüyorsunuz. Bu da bitkinin bağışıklık sistemini güçlendirip, tarlanın daha iyi ürün vermesini sağlıyor' dedi. Coca Cola ise Hindistan'ın söz konusu eyaletlerinde satışlarını son istatistiklere göre yüzde 20 civarında artırsa da bu yeni gelişmeden pek hoşnut görünmüyor. Şirketin bölge müdürü Vikas Kocchar, çiftçilerin iddialarının hiçbir bilimsel temeli olmadığını söylüyor.

Coca Cola, Hindistan'da geçen yıl zor günler yaşamıştı. Andra Pradeş eyaletinde bir grup çiftçi, şirketi 'yeraltı su kaynaklarını tüketmekle' suçlamıştı. Hükumete bağlı bir komisyon, Hindistan'da üretilen Coca Coca ve Pepsi Cola'nın kabul edilemeyecek oranlarda zehirli kimyasal madde içerdiği sonucuna varmıştı.

Coca Cola'nın değişik kullanım alanları konusunda bir çok söylenti çıktı şimdiye kadar. Tuvalet ve lavabo temizliğinde çok etkili olduğu, araba camlarını çok iyi parlattığı iddia edildi. Hatta henüz farklı kaynaklardan doğrulanamayan haberlere göre kola, Çin'de sperm öldürücü doğum kontrol aracı olarak çok yaygın şekilde kullanılıyor.
kaynak : http://www.habervitrini.com/haber.asp?id=150699
http://www.bbc.co.uk/turkish/news/st...withcola.shtml

egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön