View Single Post
Eski 05-12-2008, 14:28   #23
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Hepinize iyi gunler.
agacin altindaki topragin uzerine serpilmis olanlar, kayalarin renginde kaya parcaciklaridir(yeni kirilmis olduklarindan renkleri daha acik ve beyaz gorunuyor) onlari oraya koymadan once toprak orda ciplakti, koyacak yosun da bulamadigimdan oraya onlari serpistirmistim.

Sayin myndos, Turkiyede bonsai yeni taninmaya basliyan bir ugras ve bonsaiye basliyanlar da bircok zorluklarla karsilasiyorlar. Bilgi ve deneyimlerimi herkes gibi ben de paylasip bonsainin Turkiyede gerektigi yere gelmesi icin ugrasiyoruz. Dusundugunuz gibi sizlerin bonsai ogrenmesinde az da olsa bir katkim oluyorsa bu beni sevindirir.

Diger arkadaslar gibi sizde icinizden geldigi gibi hitap edebilirsiniz.

Saglikli bir agac uzerinde, agac kabugunun belirli bir kisminin soyulup alinmasi agaci etkilemez. Soyulan yerin agacin on kisminda gorunen bir yerde olmasi gerekiyor(agacin gorunmeyen bir yerinde olursa zaten kabugun soyulmasi niye olsun) dal ve kabuk soymak icin bahar sonu ve yaz aylari en iyi mevsimdir. soyulan yer cabuk bir sekilde kurudgu gibi, bitki buyume gelisme doneminde oldugundan kesik yerlerin kenarlari daha cabuk kabuk bagliyacaktir.(1 yil sonra kesilen kabugun iki tarafinda da kobuk gelisip dogal bir gorunum alacagini dusunuyorum.)

Su an kabugun soyuldugu yere bir sey surmus degilim. Soyulan yer kuruduktan sonra zimpara kagidi ile zimparalayip hem daha guzel gorunmesi hem de ice dogru curumeyi onlemek icin oraya lime sulphur surecegim ve bunu her 1-2 yilda tekrarliyacagim.

Dogadaki agaclari gozlerseniz bircok genc agacin dallari yukari dogru buyume ozelligi gosteriyor ama yasli agaclarda dallar genelde yere paralelik gosteriyor. Bonsaide bunun dogal olarak olmasini beklenirse belki bir omur yetmiyebilir. O yuzden agac dallari tellenip istenildigi gibi egilip bukuluyor ve bir sure sonra tel cikarildigi zaman dallar istenilen yerde kaliyorlar.(Agaclariniz uzerindeki calismalarinizi dogadan kopyalar alarak yapabilirsiniz. ornegin dallari dik yukselen bir kavak agacindan bonsai yaparsaniz. En guzel kavak bonsai dogada oldugu gibi gorunen bir calisma olacaktir)

Dusundugunuz gibi agac kivrimli dik tarzdir.

Duz bir tas uzerine yapistirilmis kayalarrin arasina, duz tasin uzerine dikilmis bir agactir ve 10 yildir orda yasiyor.

Saksi secimi agac uzerinde calisma yapacak kisiye kalmistir. Su an Turkiyede kisitli olan bonsai saksilari yuzunden herkes buldugu bonsai saksisina istedigi agaclari dikse de saksi seciminin de bazi kurallari vardir oralarda istediginiz saksiyi secme olanaginiz oldugu zaman bu kurallardan da mutlaka soz edilecektir.

Duz taslar uzerine agaclar dikme belkide su an oralarda ikinci bir secenek olmalidir diye dusunuyorum(kimi arkadaslarin guzel calismaliri vardir)

Agaclarin saksida ve ya duz tas uzerinde dikili olmasi, onlarin buyume ve gelismelerini, duzenli bir bakim yapildigi surece aralarinda pek fark olmuyor.
Duz tas uzerine dikilen agaclarda kok budamasi pek gerekmiyorken saksida olanlarin saksidan belirli surelerde cikarilip kok budamasi yapmak zorundasiniz aksi halde kokler saksi icerisinde dolanip duracak ve agacin sagligini olumsuz etkileycektir.

Sayin susam gec de olsa katildiniz tesekkurler. Agacin geriye cikan 3. dalini sag tarafa dogru almissiniz. Oysa geriye cikan dal bonsaide cok onemlidir agaca bir derinlik sagliyor. Geriye cikan dal olmadimi, agac uzerinde bir bosluk oluyor.

Hepinze kolayliklar diliyorum.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön