View Single Post
Eski 05-12-2008, 10:24   #7
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Güneş enerjisiyle ısınan suyu büyükçe bir akümülasyon tankında tutup, geceleri yerden ısıtma borularından sirküle edilerek ısıtma sağlanabilir. Bu en ucuz yol. Ancak ertesi gün tanktaki suyu tekrar ısıtacak kadar güneş gerekli.

Güneşin ısıtma için yeterli olmadığı aylarda tanktaki suyu ısıtmak (ya da ısıyı tamamlamak) için ek bir ısıtıcı gerekir. Bunun da ilk yatırımı ucuz ancak işletme maliyeti nisbeten yüksek çözümü doğalgaz, bio-dizel, katı yakıt vb. kullanan bir brülör olabilir.

İşletme maliyeti ucuz ve çevreci olsun istenirse yer kaynaklı ısı pompası düşünülebilir. İlk yatırımı biraz yüksektir fakat kendini 4-5 senede amorti eder. Sonrası çok avantajlı olur. Fakat böyle bir çözümü zaten kurulu seraya uygulamak kolay değil. Yeni kurulacak seralarda ona göre planlanırsa mükemmel olur. Bildiğim kadarıyla böyle uygulamalar var.

Çevreci Ev - Yer Kaynaklı Isı Pompası adresine bakarsanız bir ısı pompası + Güneş Enerjisi kombinasyonu uygulaması görebilirsiniz. Aynı sistem serlar için de modellenebilir.

Bunların da dışında, seranın bulunduğu yerde şayet varsa başka ısı kaynakları da kullanabilir. Bir belgeselde, üzerine sürekli ilave yapılan çiftlik gübresinin fermentasyonundan açığa çıkan ısının, ya da bahçe atıklarından oluşturulmuş kompost yığınının (epey büyük bir yığındı) iç yanma ısısını kapalı devre su boruları (serpantin) ile alıp doğrudan tanktaki suyun ısıtılması ya da devredeki küçük güçteki bir ısı pompasıyla kondanse edilerek tankın ısıtılması çözümlerini görmüştüm.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön