View Single Post
Eski 05-12-2008, 09:29   #21
myndos
Ağaç Dostu
 
myndos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-11-2008
Şehir: Bodrum
Mesajlar: 359
Sayın Ali bey,
Bonsai konusunda bilgi ve deneyimlerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler, çok faydalı oluyor.
agaclar.net forum'daki bu konuyu işleyen bir çok alt ayrımda, hemen herkes size hocam diyor. İzninizle ben de size bu şekilde hitap edeceğim.
Katıldığım bu oyun vasıtası ile ben de sizden ilk dersimi aldım. Gövde üzerinde 2/3 noktasındaki kurumuş yerin, alttaki 1/3'lük kısımdaki yarıkla birleşerek, gövde üzerinde one çıkan dala kadar devam ederse daha doğal görüneceğini düşünüp o yönde çok mantıklı bir calışma yapmışsınız. Ucundaki dal da kırılarak kurutulmuş hatta bağlanınca, benim için problem görünen ortadaki kurumuş yuvarlak ve yanındaki kestiğim dalın ucunu ne yapacağım sorusu tarafınızdan çok kolayca halledilmiş. Bu noktada bir kaç sorum olacak; *Gövde üzerinde bu kadar uzun kurutulmuş bir yarık ağacın sağlıklı gelişimini engellemez mi? *Yarığın üzerine kapladığınız macun mudur (veya nedir)? * Bu yarık ne kadar sürede ve hangi aşamalardan geçerek kurur? * Özel bir bakım gerekir mi?

Sol taraftaki dalı aşağı doğru tellemişsiniz. Ben telleme yapmadan yukarı doğru bakabileceğini düşünmüştüm. Paralellik sağlanırken dalların aşağı yöne bakması bonsai için daha mı uygundur?

Yaptığınız çaılşmanın tarzını belirtirmisiniz. Ben 'Informal upright - Kıvrımlı dik stil' olduğunu düşünüyorum, doğru mudur?

Bonsaisan, iyiki toprak üzerindeki beyaz şeyi sormuşsunuz. İlk bakışta (hatta benimkinin yanına arkadaşların tasarımlarını ve hocanın uygulamasını yanyana koyup uzun uzun incelediğmde bile) hiç farketmemiştim. Cemboa talaş olabilir demiş ama ben hocanın dikkatsizce toprak üstünde talaş unutacağını sanmam. Sizlerin de sanmadığını biliyorum. Memet'in dediği gibi kar görüntüsü olabilir mi? Bu detayları da gündeme getirmeniz bizler gibi acemiler için iyi oluyor. Son soru; Toprak neyin içinde.., taş mı? taş görüntülü saksı mı? Gövdenin kökleri açısından hangisi daha uygun?


Düzenleyen myndos : 05-12-2008 saat 10:27 Neden: Soru ekleme
myndos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön