Konu: Reçeller
View Single Post
Eski 04-12-2008, 14:28   #106
tenar
Ağaç Dostu
 
tenar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
Gelincik Reçeli

Gelincik Reçeli (İzmir - Karaburun)


- Mayıs ayı gibi toplanabilir. kırmızı taç yaprakları toplanır. Bu arada açılmamış gelincik tomurcuklarından iki tane alınır,
- İlkinin dış yeşil yaprakları ikiye ayrılıp, içinden kırmızı yaprakları nazikçe dışarı çıkarılır, açılır.
- Tepesine bir küçük çöp batırılır.
- Diğer gelincik tomurcuğu da aynı şeklide açılır, yeşil ve kırmızı yaprakları koparılıp, ortadaki saçlı kısma ulaşılır, saçlardan bir miktar koparılıp gelinciğe yüz açılır, çöpün diğer ucuna bu ikinci tomur yerleştirilerek yeşil pelerinli, kırmızı elbiseli gelincik bir çocuğa verilir. Çocuk sevinir, nasıl yaptığınızı ona da gösterirsiniz. O bir tane de kendisi yapmak ister.

- Gelincik taç yapraklarını nazikce koparmak üsülden değil sevgidendir. Yapraklar koparılıp siyah kısımları acı olduğu (aslında kimyasal olarak bir çeşit toksik madde içerdiği) için kesiliyor.
- 3 su bardağı şeker + 2 su bardağı su + 4 kaşık limon suyu koyularak, yaprakların rengi kokusu çıkana kadar kaynatılıyor.
- İçerisine tarçın + zencefil + karanfil + yeni bahar da eklenerek,(bunlar hep el kararı)
- Tekrar kaynatmaya devam edilir; baharatların kokusu gelinciğin rengiyle halvet olsunlar.
- Taneler ve yapraklar süzüldükten sonra koyulaşana kadar (ki çok koyu bir reçel olmuyor, gül gibi düşünün) kaynatılır.


Düzenleyen tenar : 14-01-2009 saat 21:17
tenar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön