Konu: Reçeller
View Single Post
Eski 03-12-2008, 12:11   #102
susam
Ağaç Dostu

susam's Avatar

Giriş Tarihi: 02-10-2008
Portakal reçeli

Portakal mevsimine girdik. Hazır mevsimindeyken reçelini yapmamak olmaz değil mi? Önce bir kilo yafa portakal alırız. Kabukları ne kadar kalın ve etli olursa reçeli bir o kadar güzel olur.
Portakallar bütün haldeyken kabuklarını bir güzel kazırız. Ben patetes bıçağıyla çok ince soyuyorum. Daha sonra bir kabın içine yığdığımız portakalların üstünü suyla doldurup bekletiriz. Günde bir kaç defa suyunu süzerek 3 gün geçiririz. Daha sonra portakalları bir tencere alıp (yine bütün haldeyken) üstünü suyla doldurup bir-iki taşım kaynatırız. Acı suyu hala çıkmadığı için süzüp soğuk sudan geçirip bir daha aynı şekilde kaynatırız. Tekrar süzüp soğuk sudan geçirdikten sonra yuvarlak şekilde yarım cm lik dilimler halinde keseriz. Daha sonra da bu yuvarlakları dörde böleriz. Bir taraftan da reçelin şurubu için yarım lt. suya 1 kg şeker koyup iyice koyulaştırırız. Hazırladığımız portakalları kaynayan şurubun içine koyup reçel kıvamına gelene dek yavaş yavaş kaynatmaya devam ederiz. Kıvamını bulunca ocaktan alıp, ılıyana dek bekletip, cam kavanozlara koyarak serin ve karanlık bir yerde muhafaza ederiz.

Altın renkli bu reçelin kokusuda, tadıda hazırlarına on basar. Biraz zahmetli olmasına rağmen buna değer. Ben ölçüleri 1 kg üzerinden verdim. Siz ölçüleri artırabilirsiniz.

susam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön