View Single Post
Eski 30-11-2008, 02:40   #4
Auguste
Ağaç Dostu
 
Auguste's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 115
Sayın Nariçi,

Eğer bu su pompasını dışarıda kullanmayı düşünüyorsanız ve sorunuz pompayı devamlı çalışma durumunda kullanabilirmiyim şeklinde varsayarak, aydınlatıcı olabileceğini düşündüğüm şekilde, kendi fikrimi yazmak istiyorum.

Bu pompanın gerekli tedbirler alındığı sürece dışarda harici olarak çalıştırılmasında bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bu tedbirler pompanın ıslak bir ortamda çalışacak olmasından dolayı gerekli; elektrik ve su izolasyonlarının tam olması durumu, gereken elektrik ve mekanik bağlantılarının tam yapılması durumu ile ulaşılabilinir.
Pompanın sürekli çalışması durumu için: Pompanın mekaniksel iki sorunu var. Bunlardan biri ısı porblemi bu suyu pompalayan kısım ve elektrik motoru için ayrı ayrı problemdir. Elektrik motoru çalışmasından dolayı ısınacaktır, bu ısının motordan uzaklaştırılması gereklidir ve bu genellikle motor milini arkasına motoru soğutacak şekilde eklenmiş bir fan vasıtasıyla çözülür. Pompanın suyun geçtiği, suya basınç verilen kısmında da fan kanatçıkları mevcuttur. Bu kanatçıklar soğuk suyun geçmesi ile soğutulmaktadır. İkinci karşılaşılacak ana sorun pompanın tasarım kriterlerinden oluşan pompanın fiziksel dayanıklılığı ile ilgili sorundur. Çamaşır makinası su pompası tasarımı gereği uzun süre çalışmak için tasarlanmamıştır. Belli bir süre aralıklarla (misal verecek olursak: ev kullanımı için tasarlandığından haftada 2 defa) çalışması icap ettiğinden fiziksel olarak gereken dayanıma sahip değildir.

Bu durumda ne amaçla kullanacağınız önem kazanmakta. Eğer küçük bir yeri sulamak için düşünüyorsanız (damlama sulama veya direk sulama) bu pompa bence kullanılabilecek güzel ve yaratıcı bir çözüm. Damlama sulama için düşünülüyorsa karşısına direk tesisat bağlanmaktansa pot depo vazifesi görecek bir tanka bu pompayla su aktarılıp bu tankın boruları beslemesi pompanın sürekli çalışmasını durdurmak konusunda yardımcı olacaktır.

Önemli Not: Forumda yazmakta olduğum bilgiler yalnızca bilgilendirmek maiyetinde olup, şahısların yapacağı uygulamalarda insan sağlığını tehlikeye atabilecek davranışlardan kaçınmaları gerekliliğinden, eğitimini almış deneyimli elektirik tesisatçılarından yardım alınması kesinlikle gereklidir. Kullanıcıların yapacağı çalışmalar kendi riskleri dahilindedir.

Auguste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön