View Single Post
Eski 26-07-2006, 12:26   #13
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi perre
merhabalar
çiçekler için yapay ışık kaynağı kullanmak istiyorum. bu ışık kaynağının özelliği ne olmalıdır? bu konu hakkında bilgi verebilirseniz çok sevinirim. mesela beyaz tasarruf lambaları uygun olurmu yoksa sarı renkli olması gerekirmi? kaç wattlık bir ışık kullanmalıyım? ışığın renk ısısı 5500 Kelvin (gün ışığının renk ısısı) mi olmalı yoksa başka bi değer olması farkeder mi?
saygılarımla
Akkor lambalar daha çok kırmızı ve sarı ışık verdiklerinden bitki dokularının pişkin olmaması, boy uzamasına sebep olması ve tükettiği elektrik enerjisinin sadece % 7 sini ışık enerjisine çevirmesi nedeniyle fotosentez amaçlı kullanılmaz.

Beyaz ışık lambaları (floresans lambalar) ise küçük çimlenme odalarında, kültür odalarında en çok kullandığımız lambalar.Fotosentetik aktiviteyi arttırmak için bitki üzerine yerleştirdiğimizde reflektörsüz olarak kullanırız. Ancak geniş bir alanda çok bitki aydınlatılacaksa (örn. serada) düşük ışık şiddeti nedeniyle pek çok sayıda lamba koymamız zorunlu olur.

Yapay bitki aydınlatması için basınçlı sodyum lambaları kullanmaktayız.Bunlar harcadıkları elektrik enerjisinin %25 ini ışık enerjisine çevirir.Ömrü de 24.000 saat civarındadır. 1 tanesi ile 10 m2 alana 4300 lux ışık sağlayabilirsiniz.

Yetiştirdiğimiz bitki ile lamba arasındaki uzaklık da önemli. Bitkinin türü de önemli. Kısa gün bitkileri var. Uzun gün bitkileri var. Bir de gün ışığına nötr olan bitkiler var.

Beyaz ışıkla aydınlatma yapacaksanız 200 w bir lambayı, bitkiden yaklaşık 30 cm yukarıya asmalısınız.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön