View Single Post
Eski 24-11-2008, 22:43   #14
eskimo
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Tehlikeli atık berteraf tesisi kabusu Trakya'dan uzaklaşamıyor.
Alıntı:

Silivri'de olmadı, Kavakdere'de yapalım!

Geçen sene Silivri’yi tehdit eden ‘tehlikeli atık bertaraf tesisi’ne karşı şimdi de Kırklareli’ye bağlı Kavakdere Beldesi mücadele veriyor.
Geçen sene Büyükçavuşlu Beldesi’ne yapılmak istenen ve tüm ilçe halkının tepki gösterdiği ‘tehlikeli atık bertaraf tesisi’, şimdi Kırklareli’ye bağlı Kavakdere Beldesi’ni tehdit ediyor. Belde halkı, kurulmak istenen tesise karşı 23 Kasım Pazar günü eylem yapma hazırlığına girerken, "Vatan toprağına sahip çıkıyoruz" diyen köyün muhtarı Vedat Dengiz, saat 13.00’te başlayacak eylem için herkesi Kavakdere'ye çağırarak destek istedi.



SİLİVRİ’Yİ ÖRNEK ALIYORLAR

Kandur Enerji Şirketi tarafından yapılmak istenen tesise direnen Kavakdere halkı, tesisin Silivri’de kurulmasını engelleyen direnişi örnek alıyor. Hatırlanacağı gibi Büyükçavuşlu Beldesi’ndeki ormanlık araziye tesisi kurmaya çalışan Kandur, 30 Ekim 2007 tarihinde yapılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısında halk tarafından yuhalanmıştı. Şirket yetkililerinin toplantıdaki saygısız tavırlarına da tepki gösteren Büyükçavuşlu halkı "bizi kandıramazsınız" diyerek Çevre Orman Bakanlığı temsilcilerinin ve Kandur Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kandur'un üzerine yürümüştü. Yine o toplantıda söz alan Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Derya Koçoğlu, tesisin "bir AKP politikası" olduğu saptamasında bulunmuştu. Sonrasında mahkemelik olan atık tesisin yapımı, İstanbul 1. İdare Mahkemesi'nin 13.6.2008 tarih ve 2008/49 no'lu kararıyla durduruldu.



Kavakdere sakinleri, Silivri’de verilen mücadeleyi örnek alarak tesise karşı benzer bir direniş gösteriyor. Kavakdere Köyü Saksağandere mevkiine kurulması planlanan "İstanbul ve Trakya Endüstriyel Atık Bertaraf Tesisi" ile ilgili 11 Kasım Salı gününe planlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, yöre halkının karşı koymasıyla yapılamadı. Toplantı öncesinde kadın, erkek, yaşlı, genç bir araya gelen Kavakdere halkı, köy meydanına astıkları afişlerle ve taşıdıkları dövizlerle tesisi istemediklerini ilan ettiler. Oldu-bittiye getirilerek "ÇED toplantısı yapıldı" imzası almak isteyen projenin sahibi Kandur Enerji şirketi, köy dışından 30 kişi getirtmesine rağmen, halkın dışarıdan gelenleri uzaklaştırması üzerine amacına ulaşamadı. Kandur Enerji Genel Müdürü Hıdır Arslan ise gerçekleşmeyen ÇED toplantısı sonrasında "Köylü bu işi bilmiyor. Ama köylünün kararı önemli değil. Biz bu tesisi buraya kuracağız" şeklinde açıklama yaparak köy halkına meydan okudu.

http://www.habersilivri.com/haber_de...p?haber_id=867

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön