View Single Post
Eski 23-07-2006, 13:00   #1
fmt79
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Zararlılarla mücadelede dostlarımızı tanıyalım

Zararlı böcekler başımızın belası. Ne yapmalıyız? Hemen tarımsal ilaçlara mı yönelelim? ****** hayır. Önce dostlarımızı tanıyalım. Zararlılar ile birlikte onlar da bitkilerimiz üzerinde mevcutsa telaşa gerek yok. Eğer bu doğal düşmanlar yoksa o zaman doğadan toplayabiliriz. Böylece küçük bir balkonda biyolojik mücadele yapabilirsiniz.

Öncelikle Afitlerden (yaprak bitleri) başlamak istiyorum. Afitlerin en iyi düşmanlarını tanıyor muyuz? Aslında hepimiz biliyoruz.
Name:  ucuc.jpg
Views: 10333
Size:  9.6 KB

Evet halk arasında uğur böceği, uç uç böceği diye tanınan bu şirin böcekler aslanda monofag bir yaprak biti avcısıdır. Bu böceğin larvaları da aynı şekilde afitler ile baslenirler.
Name:  ucuclarva.jpg
Views: 10308
Size:  16.8 KB

Ancak bu şirin böceklerin bir düşmanı var. Evet yanlış duymadınız, doğal düşmanın da düşmanı var. Onu da çok yakından tanıyorsunuz aslında. Karıncalar. Nasıl mı? Karıncalar yaprak bitlerinin çıkardıkları şekerli salgıları çok severler. Ve yaprak bitlerinin sırtlarına antenleri ile dokunarak (gıdıklayarak) şekerli salgı atılmasına yardımcı olurlar. Ve bu salgıları da afiyetle mideye indirirler. Ancak yaprak bitlerinin düşmanlarını da beslendikleri bu bölgeye sokmazlar.
Name:  ant_v_ladybird.jpg
Views: 9182
Size:  13.9 KB

Hatta, yaprak biti nüfusu bir yaprakta çok fazla ise bazı bitleri taşıyıp başka yapraklara bulaştırırlar.


üzgünüm ama yaprak bitleri ile mücadele etmek istiyorsak öncelikle karıncalar ile mücadele etmemiz gerekiyor. Acı ama gerçek.


Bir diğer yaprak biti avcısı ise Orius'tur. Oriuslar aslında polifag böceklerdir. Yani pek çok böceği yiyebilirler. Ancak en önemli besin kaynakları yaprak bitleridir.
Name:  orius.jpg
Views: 9541
Size:  9.3 KB

Yine hepimizin tanıdığı ancak ismini bilmediği bir böcek, Chrysopa carnea. Bu böceklerin larvaları polifag predatördür. Bazen benim elimi bile ısırıyor!
Name:  ChrysoperlaCarnea_01.jpg
Views: 9472
Size:  25.0 KB

Ve fazla kimsenin bilmediği (çünkü çok küçükler) kırmızı örümcek predatörü Phytoseiulus persimilis. Bu canlı bir böcek değildir, Akar **** kırmızı örümcek diyoruz bunlara. Keneler ile aynı familyadadırlar. Asıl ilginç olanı bu hayvancıklar kendileri gibi akarları yiyorlar. Aynı türde olmayıp da, bitkilerde zararlı olan akar türleri üzerinde avcılık ediyorlar.

Evet hepimizin doğada bulabileceği predatör böceklerin bazıları bunlar.
Bir de parazitoidler var ******. Bunlar ise zararlı böcek yumurta **** pupaları içine kendi yumurtalarını koyarlar. Bu doğal düşmanlar zararlı böceklerin yumurta **** pupaları içinde (bazen larva **** ergine de koyulur) gelişir ve sonra zararlı böceğin derisini keserek dışarı çıkarlar.

En önemlileri şöyle;
Aphidius colemani. arılar ile aynı familyadadır. Yaprak bitlerinin içine, iğne şeklinde yumurta koyma organları ile yumurta koyarlar. İçindeki parazitoit gelişirken y.biti yavaş yavaş ölür. ve kahverengi bir mumya oluşturur. Bu kahverengi mumyalar fazla ise biz ilaçlı mücadele önermiyoruz y.biti için.


Bir diğer parazitoit ise Encarsia formosa'dır. Müthiş bir beyaz sinek parazitoitidir. Beyaz sineklerin larva ve pupa dönemlerinde yumurtalarını bırakırlar.


fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön