View Single Post
Eski 19-11-2008, 11:15   #5
Arca Atay
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-10-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 44
Bursa'da Orhaneli Termik santrali ve Ovaakça doğal gaz çevrim santrali olmak üzere 2 enerji santrali var.Keles'e kurulması planlanan ve Çalık grubunun ihaleye katıldığı termik santral projesi ise bölge köylülerinin muhalefeti nedeniyle (şimdilik) iptal edildi.Şu anda Gemlik'te kurulması planlanan termik santralin yer ve sahipleriyle ilgili bilgi ve yaşanan süreç özetle şöyle;

Gemlik’te,1973 yılında kurulup 1978 de üretime geçen Azot Sanayii fabrikası (TÜGSAŞ Gemlik Gübre San.A.Ş) , Şubat 2004 tarihinde özelleştirilmiş ve üzerinde amonyak ve gübre üretim tesisleri, 154 adet lojman ,2 adet misafirhane,gazino, ilköğretim okulu, kreş, seralar,spor sahaları ,zeytinlikler ve 300 metrelik liman bulunan 940 dönümlük bu alan, Yıldırım şirketler grubuna devredilmişti.

Yıldırım şirketler grubuna bağlı olan Yıldırım Holding A.Ş.,Yılport A.Ş., Marmara Tersanesi A.Ş., Eti Krom A.Ş. ve Gemlik Gübre Sanayi Anonim Şirketlerinin ortaklığı ile Şubat 2008 tarihinde Gemlik Elektrik Üretim A.Ş. kurulmuş ve adı geçen şirket Eylül 2008 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na Gemlik’te 500 MW gücünde termik santral kurmak ve elektrik üretmek üzere lisans başvurusunda bulunmuştu.

Gemlik halkı, Anayasa’nın kendilerine verdiği sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını , bu hakkı ihlal edecek olan termik santralin lisans başvurusunun iptali için EPDK’na gönderdikleri dilekçeler ile savunmaya çalıştı.
12 ve 13 Kasım tarihlerinde EPDK’na gönderilen dilekçelerde; “Anayasa’mızın 56. maddesi ile devlete ve vatandaşlara hak ve sorumluluk olarak tanınan ‘sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkımın’ tesisini sağlamak üzere, Anayasa’nın 74.maddesi tarafından vatandaşlara tanınan dilekçe hakkımı kullanarak, söz konusu lisans başvurusunun Kurumunuz tarafından kabul edilmesi halinde çevrede ve biz Gemlik’lilerin sağlıklarında yaratacağı geri dönülmez zararları ve tehlikeleri sizlere hatırlatmak ve yörede yaşayan bir vatandaş olarak bu santralin faaliyetini kabul etmediğimi bildirmek istiyorum.” denilmişti. Vatandaşlar, “Gemlik ilçemizin , zeytinciliği, balıkçılığı, tarımı, turizmi, insanları ve diğer canlıları gözden çıkarıldı mı ki; yapılan başvuru güzel Gemlik’imize Anayasaya ve ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı bir biçimde ithal kömür santrali yapılması için izin verilmek üzere incelemeye alınıyor ?” diye sorgulamada bulunulmuştu.

Bir yandan EPDK’na verilen dilekçelerin yanıtı beklenirken diğer yandan da termik santrallerin doğa,çevre ve tüm canlılara oluşturduğu tehditin boyutlarının tartışılıp halkın bilgilendireleceği bir panel organizasyonu gerçekleştirildi. 29 Kasımda Gemlik’te düzenlenecek termik santral panelin organizasyonunu üstlenen sivil inisiyatif, gerek bu panel gerekse bu panelden sonra verilecek mücadelenin yol haritasını belirlemek üzere dün akşam (18 kasım) bir araya geldiler.Aralarında,sendikalar,meslek odaları ve sivil toplum örgütlerine bağlı 30 u aşkın Gemlikli görev paylaşımında bulunarak ,Gemlik’e bağlı köyler ve mahalleler de termik santralin Gemlik ve çevresi için oluşturacağı tehlikenin boyutlarını halka anlatmak, yazılı ve görsel basın ile yakın işbirliğine gitmek gibi bir dizi etkinlik düzenlemeye karar verdiler.

Mevcut kişi ve kurumlar yanısıra doğa ve yaşamı savunan diğer kişi ve kurumların da 25 Kasım Salı günü yapılacak toplantıya davet edilerek, termik santral mücadelesi başta olmak üzere daha temiz ve yaşanabilir Gemliği yaratma çabasına ortak olmaya çağırılmaları kararlaştırıldı.

Gemlik termik santraline hayır grubumuza katılabilirsiniz;
http://www.facebook.com/group.php?gid=31741508669


Düzenleyen Mine Pakkaner : 19-11-2008 saat 12:01
Arca Atay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön