Arkadaşlar,
Daha önce yazdığım gibi sahip olduğum 6.5 dekar susuz arazime deliceden aşılanmış memecik ve ayvalık cinsi zeytin fidanı dikmek istiyorum.Hem deliceden aşılanmış fidan maliyeti yüksek olduğu için , hem alınacak fidanın cinsine güvenemediğim için ve ayrıca zeytinliği tesis maddi imkanına 2 yıl sonra sahip olabileceğim için fidanları kendim üretebilirmiyim diye düşündüm. Forumda Sayın Mine Pakkaner hanımefendinin yazdıklarıyla ,
http://www.zae.gov.tr/isletme/a1.asp adresinde okuduklarımı birleştirdim. Ayrıca Edremit Zeytincilik Enstitüsünü ( sanırım, adından emin değilim.) gezerek tohumdan delice yetiştirme hakkında bilgi edindim. Arazimde bulunan memecik cinsi zeytinden topladığım yaklaşık 1300 tane zeytini lastik tabanlı ayakkabıyla çiğneyerek çekirdeklerini etinden ayırdım. Bundan sonrasını resimlerle anlatmak istiyorum.
Etinden ayrılmış çekirdekler
Çekirdeklerin dışındaki et ve yağ kalıntılarını temizlemek için %5 oranında kostikli suda bekletmek gerekiyordu. Üstteki resimdeki Kostik.
Zeytin çekirdekleri kostikli suda 2,5 saat bekledi.( Yalnız daha görsel resim çekeyim diye kostikli suyu plastik kaba koyunca kostik bidonu patlattı.)
Daha sonra %25 tuzlu suda sakat çekirdekleri ayırmak için beklettim.
3 dakika saf sülfirik asitte (Fen bilgisi öğretmeni arkadaşlar akü suyunda sülfirik asit olduğunu söyledikleri için akü suyu kullandım.) beklettikten sonra bol suda 4-5 kere yıkadım.