View Single Post
Eski 18-11-2008, 11:10   #58
kahyanur
Ağaç Dostu
 
kahyanur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-08-2008
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 254
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Todor Mesajı Göster
Aquaponic sistemde, uygun Ec değerlerinde, istediğiniz bir hayvan gübresini besin kaynağı olarak kullanabilirsiniz. Fakat hydroponic sistemdeki gibi bir verim beklemeyin. Çünkü hayvan gübresinin içeriği bitkinin tüm ihtiyaçlarını bire bir karşılamaz.
Sn Todor;
Aquaponic sistem gerçekten harika olurdu. Ne yazık ki akvaryumum yok. Öte yandan topraksız tarım başlangıçta bana çok cazip gelmesine rağmen birden "asetik asit" aklıma geldi. Asetik asit bildiğimiz sirke asiti. Üzüm **** bazı meyva sularının fermantasyonundan elde edildiği gibi kimyasal reaksiyonlarla da elde edilebiliyor. Her iki yöntemle elde edilen asetik asit formülü aynı. Yanlız bir önemli fark var. O da kimyasal olarak elde edilen asetik asitin kanserojen olduğu.
Çocukluğumda yaz tatillerinde teyzemlere giderdik. Teyzem o zamanlar evinin arkasındaki küçük bahçesinde sebze yetiştirirdi. O bahçeden kopardığı biberlerle yaptığı zeytinyağlı dolmanın tadını hiç bir zaman bulamadım. Biber formülsel yapısı ile aynı biber ki gelişimini tamamlamış ve biber olmuş. Ama tad neden farklı?
Özetle söylemek istediğim topraksız tarım hepimizin ezberlediği sebeplerden ötürü avantajlı gibi görünüyor olabilir. Ama ben buna kesinlikle katılmıyorum. Çünkü sonuçta sayılı miktarda ve kimyasal katıyoruz. Peki nerede enzimler? nerede asitler? nerede solucanlar? Acaba analiz edilerek tespit edildiği söylenen macro ve micro elementler sadece o kadar mı? Atlanmış bir şeyler yok mu? Ispanakta yapılan demir analizinde yapılan bir virgül hatasından dolayı neredeyse 100 yıl ıspanaktaki demir 10 kat fazla bilinmiş ve temel reisler türemişti.
Özetle elimde bol miktarda yanmış sığır gübresi var. Eksikliği olabilir tabii ki. Ama torf,perlit, sterilize edilmiş toprak, cocopeat karışımına gübre ve eser miktarda iz element katmanın bir sakıncası olmaz diye düşünüyorum. Keşke birazda solucanım olsaydı.
Saygılarımla.

kahyanur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön