View Single Post
Eski 17-11-2008, 15:18   #1
Katsuz
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-11-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 57
Zirai ve Orman Sözlüğü

Bilmem doğrumu bunlar ama bende pek bişi bilmiyorum benim gibi bilmeyenler ve bilenlerinde pekiştirmesi için güzel birşey.

Adventif kök Gövde , dal , sürgün veya çeliklerden oluşan köklerdir.

Agregat Toprağın teksel taneciklerinin bir araya gelerek (kümeleşerek) çeşitli yapıştırıcı maddelerle bağlanmaları sonucu oluşan ikincil yapı birimleridir.

Akarisit Akarlara karşı kullanılan tarımsal ilaçlardır.

Antagonistik etki Gübrelerde iki bileşimin birbirinin alımını engellemesi

Antidot Kelime anlamı panzehir olup, bir zehirin etkisini tamamen gideren veya kısmen hafifleten maddedir.

Başkalaşım Böcekler larva evresinden ergin evresine geçebilmek için birtakım değişikliklere uğrarlar, bu duruma başkalaşım denir.

Bekleme Süresi Pestisitin kullanımından sonra ürünler üzerindeki kalıntı miktarının tolerans değerlerinin altına düşmesi için geçmesi gereken süreye denir.

Bileşik yaprak Birden fazla yaprakçıktan oluşan yapraklar için kullanılan terimdir

Bonsai Ağaçları özel saksılarda, özel tekniklerle budayarak, şekillendirerek ve bodurlaştırarak büyüterek estetik bir görüntü kazandırma sanatıdır

Doğal Düşman Bir zararlı ile beslenen zararlıyı tamamiyle ortadan kaldıran veya zararlının gelişmesini olumsuz yönde etkileyen canlı varlıklara denir.

Dış Karantina Ülkeler arasındaki tarımsal ürün alış verişinde, zararlı ve hastalık etmenlerinin yayılmasını önlemek için alınan yasal önlemlerdir.

Ekonomik Zarar Eşiği Artan populasyon karşısında zararlının zarar yapacak düzeye ulaşmadan, populasyonu düşürme girişimlerinin gerekli olduğu düzeydir.

Ekosistem Bir bölgede farklı bitki veya hayvan populasyonlarının meydana getirdiği topluluk ve etrafındaki cansız çevreye ekosistem denir.

Emprenye EMRENYE, ahşabın içinde bulunan özsuyu vakumla çekerek yerine çürümeye ve böcek oluşumuna karşı basınçla koruyucu madde enjekte etme işlemidir. \"EMPRENYE\" maddesi çürümeyi önlediği gibi, ahşabı mantar, böcek, termit ve deniz kurdu gibi zararlılardan korur. EMPRENYE\'li Ahşaptan üretilen bu direkler diğer benzeri uygulamalara göre 10 kat daha uzun ömürlüdür. Çevre dostudur.

Etiyolleşme Bitkinin yetersiz ışık koşullarında boğum aralarının uzaması

Etki Spektrumu Kimyasal maddenin etkisine karşı duyarlı organizmaların sayısı, o kimyasal maddenin etki spektrumunu gösterir.

Evapotranspirasyon bitkinin su tüketimi ve buharlaşma ile birlikte toplam su kaybıdır.

Familya Birçok ortak özellikleri nedeniyle bir araya getirilen cinslerin oluşturduğu topluluktur.

Fertigasyon Sulama suyu ile kimyasal gübrelerin toprağa uygulanması

Fitotoksik Etki Özellikle kimyasal maddelerin (tarımsal ilaçların) bitki üzerinde meydana getirdiği zehir etkisidir.

Fitotoksisite Tarım ilaçlarının bitkiler üzerinde meydana getirdiği zehirli etkiye denir.

Fiziksel Mücadele Kimyasal bileşikler kullanmadan, zararlıların normal fizyolojik davranışlarını bozmak veya çevre koşullarını onların dayanamayacakları şekilde değiştirmek üzere uygulanan yöntemlere fizyolojik yöntem denir.Toplamak, uzaklaştırmak, yakmak gibi.

Fumajin Bazı böceklerin salgıladıkları tatlımsı madde üzerinde gelişen saprofit funguslardır.

Gossypol Pamuk bitkisinin tohum, yaprak, dal ve köklerinde bulunan polifenolik bir pigment.

(C3OH30O8)

Huminleşme Toprataki organi maddelerin parçalanması ile ortaya çıkan bir kısım ara ürünlerin, kendi aralarında reaksiyona girerek sentezlenmseş ile koyu renkli ,kolloidal özellikteki polimer maddelerin oluşma işlemidir.

Humus Toprağa katılan bitkisel ve hayvansal kökenli organik maddelerin, toprakta parçalanmasından sonra geride kalan az veya çok ayrışmaya dayanıklı organik maddelerdir.


Kalibrasyon İlaçlamada kullanılan taşıyıcı madde (genellikle su) ile kullanılacak olan kimyasalın biri birine olan oranıdır.

Kallus Hücrelerin düzensiz bir şekilde yığılmaları ile oluşan dokudur.

Kimyasal Mücadele Kimyasal maddeler (tarımsal ilaçlar) kullanılarak zararlıların etkinliklerinin azalmasına veya yok edilmesine kimyasal mücadele denir.

Klamidospor (Chlamydospor) Bazı funguslarda oluşturulan kalın çeperli , çevre koşullarına dayanıklı, eşeysiz devam sporlarıdır.

Kontak Etki Tarımsal ilacların etki mekanizmasıdır. Böceklere uygulanan tarınsal ilaçların deri yoluyla etkili olmasıdır.

Lezyon Hastalığın yoğunlaştığı bitki dokusu

Mineralizyon Topraktaki organik maddenin parçalanarak inorganik maddeler haline dönüşmesi olayıdır.

Mira Dört katlamalı ve toplam yüksekliği dört metre olan ahşap, tahta(lata)

Mücadele Yöntemi Bir zararlı veya mevcut zararlıların etkinliğini azaltmak için çaba sarfederek izlenen yoldur.

Nekroz Bitkide görülen ölü, esmer, kuru lekeler veya ölü bölgeler.

Nematod Hayvanlar aleminin nematoda şubesine bağlı olan vucutlarında herhangi bir segmentleşme olmayan, uzunlukları genellikle 2 mm cıvarında, genişlikleri ise 20-100 mikron arasında olan canlılardır.

Ninf Pupa dönemi geçirmeden, ergin hale gelen böceklerlerin olgunlaşmamış formlarıdır.

Nispi Nem Belirli bir sıcaklıkta havanın taşıdığı su buğarı miktarının o sıcaklıkta
taşıyabileceği en yüksek su buharı miktarına oranı olup , % olarak ifade edilir.

Nivo Arazide yükseklik ve yatay açı değerlerinin ölçülerek yeryüzündeki herhangi bir noktanın esas alınacak kıyas düzlemi veya röper noktasına göre yükseklik değerlerinin bulunmasına yarayan alettir

Pestisit Bitki gelişmesini olumsuz yönde etkileyen hertürlü zararlıya karşı kullanılan zirai ilaçların tümüdür.

Populasyon Sınırlı bir çevrede yaşayan aynı tür organizma topluluğuna Populasyon denir.

Preparat Kimyasal mücadelede kullanılan tarımsal ilaçlar, etkili madde ve dolgu maddelerinden oluşan bir özel karışım halindedir. Bu hazır durumdaki ilaçlara preparat denir.

Rezidü (Kalıntı) Kullanılan ilacın belirli süre sonra kullanıldığı yüzeyde (ortamda) kalan miktarıdır. Özellikle insan ve çevre sağlığı bakımından önemli olup, ppm ile ifade edilir.

Sistemik Etki Zirai ilaçların bitki iletken dokusu tarafından taşınarak hastalık ve zararlı etmenlerine karşı etkili olmasına denir

Toksik Madde Canlı organizmaya (insan ve sıcak kanlı hayvanlara) ağız, solunum, deri ve enfeksiyon yolu ile girdiğinde normal fizyolojik ve biyokimyasal mekanizmaları bozan veya fazla miktarda canlının ölümüne sebep olan kimyasal maddelerdir.

Toksite Kimyasal maddelerin vücutta zarar verebilme potansiyeli diye tanımlanabilir.

Tolerans (maksimum rezidü miktarı) Kullanılan ilacın insan ve hayvan yiyeceği olarak tüketilen ürünler üzerinde göz yumulabilen kalıntı miktarı olup ppm veya ppb ile ifade edilir. Bu değerler üzerinde olan pestisit miktarı insan ve hayvanlar için zehirlidir

Transpirasyon havanın emme kuvveti sayesinde bitkinin hava ile temasta organlarından dışarıya su buharı verilmesi olayı.

Tropizma BİTKİLERİN UYARTILARA KARŞI YÖNELMESİ DURUMU.

Katsuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön