View Single Post
Eski 20-07-2006, 00:12   #12
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Domates Konservesi,Ketçap

Domates Konservesi

Olgun, beresiz, çatlak olmayan domatesler seçilir. Bol suda iyice yıkanır. İp fileye konarak sıcak suya 1-2 dakika süreyle batırılır. Sonra soğuk suya daldırılıp, kabukları soyulur. Yeşil kısımları kesilir.

Küçükleri bütün, büyükleri 2-3 parçaya ayrılır. şırası ile birlikte kavanozlara doldurulur (Kavanoz ve kapakları iyice yıkaynıp, 5-10 dakika sterilize edilmiş olmalıdır). Üzerine 1 çay kaşığı tuz konur. Havası çıkarılır. Kavanoz ağızlarında 2-3 cm.lik boşluk bırakılır.

Ağız ve kapaklar kurulanır ve kapatılır. Kaynamakta olan suda 45 dakika pastörize edilir. Bir gün bekletilip, soğuyan kavanozlar serin, kuru ve cereyansız yere kaldırılır.

Ketçap yapımı

Ketçap yapımıcı gerekli malzemelr; 6 kg. olgun domates, 3 adet orta boy soğan, 8-10 adet kırmızı sivri biber (acı), 5-6 adet dolmalık kırmızı biber, 2 yemek kaşığı sirke, 1,5 yemek kaşığı kırılmış tarçın, 1 yemek kaşığı tane karanfil, 3 diş iyice dövülmüş sarmısak, 1 tatlı kaşığı şeker, 2,5 tatlı kaşığı tuz.

Dometesler iyice yıkanır. Sap yerleri kesilir. Küçük küçük doğranır. Soğanlar soyulup, ince ince domateslerin üzerine doğranır. Acı ve tatlı biberler yıkanır. Sap yerleri ve tohumları ayrılır, ince ince doğranır.

Domates, soğan ve biberler hepsi ezilecek hale gelinceye kadar kaynatılır (ara sıra karıştırılır). Karışım değirmenden geçirilir. Değirmenden geçirilen karışımın içine bir tülbent içine bağlanmış olan tarçın, karanfil ve döğülmüş sarmısak katılır. Bu baharatlı karışım yarı yarıya azalıncaya kadar karıştırılarak kaynatılır. İçine şeker, sirke, tuz konur. Kuvvetli ateşte istenilen koyuluğa gelinceye kadar kaynatılır. Temiz kavanozlara doldurulur (sıcak, sıcak). Ağızları kurulanıp, kapatılır.

Not: Baharatın toz halinde kullanılmaması gerekir. Toz baharat ketçapın rengini karartır.
Kaynak:
Alıntı: Karışık turşu, domates konservesi ve ketçap yapımı
Aynur ÇETİNKAYA
Ev Ekonomisi Tek.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön