View Single Post
Eski 16-11-2008, 03:00   #56
ebrub
Ağaç Dostu
 
ebrub's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: adana
Mesajlar: 130
''Mine Pakkaner'e soralım'' başlıgında (linki aşagıda) , 1941 nolu mesajında Mine hn şöyle diyor :

''Işığın çimlenme üzerine bazı bitkilerde etkileri vardır. Kimi bitkinin tohumu ışıkta çimlenir kimi karanlıkta. Hatta bazı tohumlar çimlenirken özel olarak ilave yapay aydınlatma uygulanır.

Ancak üzerine kapak attığınız bütün tohumlar karanlıkta çimlenmiş demektir. Karanlık ortam bitkinin çimlenme sonrası henüz kotiledon yapraklar varken hızla boy atıp gerçek gerçek yapraklar çıkana kadar cılız gövde oluşturmasına sebep olur. Cılız gövde ise asıl yaprakları taşıyamaz, hastalıklara yol açar vs. Kısaca kontrolü elden bırakmamak gerek.

Torf konusunu pekçok yerde pekçok kere yazdım. Torf tek başına sadece ticari üretimde ve tohum çimlendirmede kullanılır. Salon bitkisi üretiminde kullanılması sebebi hafif olması, su tutmasıdır. Kum su tutmaz. Kum suyu drene etmeye yarar. Torf aşırı su tutar ancak sorun şudur, torf suyunu kaybedince yeniden aldırmak zordur. Böyle bir durumda eğer harçta kum da varsa vay halinize. Kum kullanılacak olan harçlarda akıldan çıkarılmaması geren nokta kumun dişli nehir kumu olması gerekliliğidir. Kumun nematod, hastalık ve zararlı etmenleri taşıyabileceği de asla unutulmamalı ve özellikle çimlendirmede kullanılacaksa işlemden geçirilmelidir. E dergiye yazdığım bir makalede bitkiler için hijyen konusunda harçları nasıl muamele edeceğinizi anlatmıştım. Önümüzdeki günlerde İzmir'de düzenleyeceğim bir eğitimde bunu uygulamalı olarak da göstereceğim.

Tohum çimlendirmekte yalnız torf değil, kum da, toprak ta hatta ince perlit te kullanılır. Çimlendirmenin başarısına etken olan sadece çimlendirme harcı değil, çoğunlukla ısı, su, ışık hastalık ve zararlılardır. Marketlerde satılan torflarda çimlendirme yapmanız mümkün ancak diğer koşullara da %100 dikkat edeceksiniz.''


Dolayısıyla, red robin için torf ve ışık konularında ne dersiniz?

Mine Pakkaner 'e soralım 2006-2009 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj)

ebrub Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön